FRUMUSEŢILE PĂMÂNTULUI. Peşterile de gheaţă din Mendenhall îşi schimbă permanent culoarea şi forma | GALERIE FOTO / VIDEO

0
342

AJ5117-001În Alaska natura crează peşteri de o frumuseţe uluitoare care îşi modifică permanent dimensiunile, forma şi coloritul. Fenomenul se datorează topirii şi mişcării gheţarului Mendenhall, iar din acest motiv peşterile îşi schimbă culoarea, forma şi dimensiunile.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

Unele dintre ele au ajuns la o treime din suprafaţa iniţială şi şi-au schimbat culoarea din turcoaz intens într-un albastru deschis, scrie Huffington Post.

În fapt, peşterile sunt formate de un pârâu care curge de pe muntele McGinnis, pe sub gheţarul Mendenhall şi formează tuneluri şi peisaje extraordinare. În ultima vreme însă, topirea gheţarului a determinat schimbarea reliefului din zonă. Încălzirea globală a făcut ca gheţarul să se retragă aproape 3 kilometri începând din 1958 şi ritmul se menţine. Între timp, s-a format lacul şi râul Mendenhall, alimentate de gheaţa topită.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au observat un fenomen surprinzător. Gheţarul se retrage cu 52 de metri pe an, iar deplasarea lui scoate la iveală lucruri neobişnuite. Copacii vechi, prinşi sub gheaţă acum sute de ani reapar la suprafaţă.

Mai mult, în ultima perioadă, cercetătorii au descoperit pomi în poziţia iniţială, în picioare, cu tot cu rădăcini. Cathy Connor, de la Universitatea din Alaska, consideră că, cel mai probabil, copacii au fost prinşi sub gheaţă acum mai mult de 1.000 de ani.

Experţii îi avertizează iubitorii de aventură, ce se încumetă să viziteze peşterile Mendenhall, că trebuie să fie foarte atenţi la bucăţile de gheaţă care se pot desprinde în orice moment. Totuşi specialiştii atrag atenţia că peisajul merită văzut, iar timpul potrivit este prezentul, deoarece “gheţarii nu se topesc la infinit”.

Mendenhall1Mendenhall2Mendenhall3AR6293-001Mendenhall5Tongass National ForestTongass National Forest

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here