FRUMUSEŢILE PĂMÂNTULUI. Ruinele scufundate ale civilizaţiei Maya | GALERIE FOTO

0
397
FRUMUSEŢILE PĂMÂNTULUI. Ruinele scufundate ale civilizaţiei Maya | GALERIE FOTO
FRUMUSEŢILE PĂMÂNTULUI. Ruinele scufundate ale civilizaţiei Maya | GALERIE FOTO

FRUMUSEŢILE PĂMÂNTULUI. Ruinele scufundate ale civilizaţiei Maya 

Fotograful Paul Nicklen a realizat un album spectaculos, intitulat “Secrete subacvatice ale civilizaţiei Maya”. Albumul a fost publicat pe site-ul National Geographic.

În imagini se pot observa ruinele subacvatice ale civilizaţiei de pe teritoriul actual al Mexicului, piramidele mayaşe, dar şi obiceiurile şi tradiţiile localnicilor.

FRUMUSEŢILE PĂMÂNTULUI. Ruinele scufundate ale civilizaţiei Maya 

M9

M8

M7

M6

M5

M4

M3

M2

Oraș mayaș complet necunoscut

De altfel, un băiat din Quebec, pasionat de astronomie și istorie, a observat un lucru care nu i-a dat pace. Tânărul de 15 ani a remarcat că dacă aşază pe o hartă constelaţiile se întâmplă ceva ieșit din comun. Forma fiecăreia corespundea poziţionării unuia din cele 117 oraşe mayaşe.

A analizat cunoştiinţele civilizaţiei precolumbiene despre stele și mai multe imagini prin satelit de la NASA. Apoi a analizat și datele de la agenţia japoneză JAXA. În cele din urmă William Gadoury a făcut o descoperire în peninsula Yucatan. Este vorba despre un oraș mayaș complet necunoscut civilizației moderne.

Civilizația mayaşă

Civilizația mayașă este o civilizație mesoamericană care și-a atins apogeul în perioada 300–900. Culturile Maya târzii, precum și poporul aztec și incaș construiesc în secolul al XV-lea mari imperii. Acestea sunt răspândite în America Centrală și de Sud. Cultura Maya târzie este împărțită într-un număr de state separate. Sunt slăbite în sec. XV de conflicte politice și cucerite în secolul al XVI-lea de spanioli.

Imperiul Maya, centrat în zonele joase tropicale din ceea ce este acum Guatemala, a atins apogeul puterii și influenței sale în jurul secolului al VI-lea. Civilizația Maya a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistemul calendaristic și matematică. A lăsat în urmă o uimitoare valoare arhitecturală impresionantă și opere de artă simbolică. Cele mai multe dintre acestea se situează în orașele de piatră. Aceste orașe au fost abandonate în anii 900. Oamenii de știință din secolul XIX au dezbătut cauza acestui declin dramatic.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here