Fascinanta istorie a automobilismului: În 1899, 90% din taxiurile New-York-ului erau electrice

0
248

masina-electricaDeși pare greu de crezut pentru cei din secolul vitezei, obișnuiți cu vehiculele pe bază de carburant, istoria automobilelor de serie începe cu mașinile electrice. În 1899 şi 1900, vehiculele electrice surclasau toate celelalte tipuri de maşini, iar 90% din taxiurile New-York-ului erau electrice. 

Potrivit Business Insider, primul automobil electric care a cucerit inima publicului a prins viață la finalul anilor 1800 şi începutul anilor 1900.  Pentru comparație, din cele 4.192 de maşini produse în Statele Unite, 28%  erau electrice.

Maşinile ca Wood’s Queen Victoria Electric Car, model produs în 1906, aveau chiar mai multe avantaje pentru proprietari decât cele cu motor pe benzină sau abur. Asta pentru că mirosul, zgomotul sau vibraţiile reprezentau tot atâtea motive de nemulțumire din partea clienților. Mai mult automobilele pe benzina erau pornite manual, iar şoferul se vedea nevoit să fie atent la schimbarea vitezelor în timpul mersului, un adevărat calvar pentru acele vremuri.

În cazul modelelor pe abur nu era necesară schimbarea treptelor de viteză manuală, dar cum timpul de pornire era mare, iar opţiunile erau mult mai mici decât cele din gama maşinilor electrice, este lesne de înțeles de ce succesul celor din urmă a fost unul răsunător în epocă.

Producţia de automobile electrice a atins punctul culminant în 1912, iar până în 1920 producătorii nu duceau lipsă de cerere pe piață. Cu timpul însă lucrurile s-au schimbat, iar până în 1935 vânzarea maşinilor electrice a scăzut dramatic. Motivul a fost mașina inventată de Henry Ford și mai ales prețul acesteia.

Modelul produs de Ford a făcut ca autovehicule alimentate cu gaz să fie mult mai ieftine decât maşinile electrice. În 1912 o maşină electrică se vindea cu 1.750 de dolari, iar o maşină pe benzină marca Ford se putea cumpăra cu 650 de dolari.

Abia în anii 1960 şi 1970, maşinile electrice au revenit în atenţia publicului, dar până în anii 2000 acestea nu au fost produse și nici cumpărate în masă.  În prezent modelele propuse de Nissan, General Motors şi Volkswagen au făcut ca numărul celor care au maşini electrice să fie de ordinul milioanelor, iar tendinţa este una de creştere.

De altfel, în 2016 au fost lansate pe piaţă nu mai puţin de şase modele noi de maşini electrice, iar un nou tip de motor electric, după cel oferit de Tesla, propus de Faraday Future, ar putea fi pus pe piață până în 2020. Producătorii au lăsat să se înțeleagă că primele maşini Faraday Future vor avea o autonomie de peste 400 km, știut fiind faptul că unul din neajunsurile mașinilor electrice este nevoia frecventă de a le fi alimentată bateria.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here