Furnicile, răspunsul la schimbările climatice

0
217

furniciSchimbările climatice sunt o problemă de actualiate cu care se confruntă lumea astăzi. Fenomemul afectează întreg globul pâmântesc și produce efecte negative asupra societăţii şi mediului

Furnicile sunt insecte comune, dar au unele capacități unice. Mai mult de 10.000 de specii de furnici cunoscute apar în întreaga lume. Insecte sociale din familia Formicidae, furnicile locuiesc de obicei în comunități, în cuiburi structurate care pot fi amplasate subteran, în movile la nivelul solului, sau în copaci.

În medie, o furnică, trăiește între unu și cinci ani, dar, un experiment pe termen lung care a urmărit efectele produse la nivelul solului de acestea, sugerează că datorită creșterii efectivului de furnici, clima Pământului s-a răcit, conform Live Science.

„Furnicile schimbă mediul”, a declarat autorul studiului Ronald Dorn, geolog la Universitatea de Stat  Arizona.  Dorn a descoperit că anumite specii de furnici care ‘mușcă’ din minerale secretă carbonat de calciu (calcar). În acest proces, insectele utilizează mici cantități de dioxid de carbon din atmosferă.

Aceste „făbricuțe de calcar”, sunt o versiune la scară mică a procesului global de răcire a planetei, care are loc și în oceane, cunoscut sub numele de captarea carbonului.

Calcare depuse în apele oceanelor dețin mai mult decât cantitatea de carbon prezentă în atmosfera de astăzi.

Dorn a descoperit că furnicile sunt agenți atmosferici puternici prin urmărirea procesului în care acestea descompun bazaltul în nisip. Experimentul lui Dorn a arătat că furnicile par să spargă mineralele de cincizeci până la trei sute de ori mai rapid decât procesul de erodare normală a nisipului.

Omul de știință a observat acumulări de calcar pe pereții mușuroaiele și crede că insectele extrag calciul și magneziul din roci, elemente pe care le folosesc pentru a produce calcar. În acest proces, insectele captează din atmosferă o cantitate de dioxid de carbon – gaz cu efect de seră. Transformarea ar putea avea loc atunci când furnicile lipesc cu saliva lor boabe de nisip pentru a-și construi cuiburile. Dar Dorn a spus că procesul este, cu adevărat un mister științific.

Deși, în acest moment este doar o speculație, Dorn crede că masa biologică mare de furnici care lucrează neîncetat ar fi eliminat cantități importante de dioxid de carbon din atmosferă, deoarece acestea și-au extins efectivele, începand de acum 65 milioane de ani.

În acest moment, opt specii de furnici sunt cunoscute pentru a secreta o formă de carbonat de calciu. Expertul în furnici E.O Wilson, profesor la Universitatea Harvard, a estimat că biomasa totală de furnici de pe Pamant este egală cu cea a oamenilor.

David Schwartzman, geochimist la Universitatea Howard din Washington DC, a declarat într-un interviu pentru Live Science că „sunt necesare mai multe studii cu privire la rolul furnicilor și a altor animale care populează solurile, pentru a înțelege implicarea lor în reglarea temperaturii globale. “

Scopul studiului, publicat în revista Geology, a fost de a observa cum mineralele din bazalt se dizolvă în timp.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here