Furnicile și terapia cu antibiotice

0
141

furnicaO echipă de cercetători de la Universitatea din East Anglia cred că furnicile tăietoare-de-frunze ar putea fi cheia pentru dezvoltarea de noi tulpini de antibiotice.

O cercetare condusă de dr. Matt Hutchings și publicată în revista BMC Biology arată că furnicile folosesc un antibiotic pentru a elimina dăunătorii care pot afecta cultura de ciuperci care este utilizată ca hrană de regină și larve, conform sciencedaily.com/. Acest antibiotic este creat de actinomicete, o grupă de bacterii cu care furnicile trăiesc în simbioză.

Cercetătorul Hutchings cel care a condus studiul, a precizat într-un interviu pentru Daily Mail că „rezistența la antibiotice este o amenințare la adresa sănătății la nivel mondial, iar infecții comune care au fost tratabile de zeci de ani pot ucide din nou”.

Cercetarea finanțată de Medical Research Council din Marea Britanie a a identificat, de asemenea, și o nouă formă de antibiotic care ar putea fi utilizat pentru a trata infecțiile fungice.

În cadrul studiului, Dr. Matt Hutchings a urmărit furnicile tăietoare-de-frunze, Acromyrmex octospinosus, care trăiesc în America de Sud și America Centrală. Acestea sunt cunoscute pentru că formează cele mai mari și mai complexe societățile de insecte de pe pământ cu colonii de până la câteva milioane de indivizi.

„Suntem încântați de potențialul acestor furnici și a alor insecte care ne oferă oportunități spre descoperireaunor  noi antibiotice pentru uz medical”, a declarat Dr. Hutchings. Se pare că cercetarea a pornit de la proiectul unui doctorand, Joerg Barke, care și-a propus să izoleze bacteriile producătoare de antibiotice.

Genele furnicilor au fost ordonate și studiate de specialiștii de la Centrul de analiză al Genomului care a stabilit că bacteriile conțin o genă capabilă să producă un compus antifungic numit nistatin, ce poate revoluționa terapia cu antibiotice naturale.

În acest studiu au fost implicați opt oameni de știință, care au studiat trei colonii de furnici pe parcursul a șapte ani. Ei speră că acest studiu nu va oferi doar informații despre următoarea generație de antibiotice ci îi va îndruma spre alte modalități de lucru cu bacterii benefice.

Rezultatele cercetării au fost expuse în cadrul Expoziţiei Ştiinţifice de Vară organizată de Royal Society, în luna iulie a anului trecut, după cum informează dailymail.co.uk/.

Deși în decursul timpului aceste furnci au mai fost subiectul unor cercetări, aceasta este prima demonstrație prin care s-a arătat că o singură colonie de furnici utilizează mai multe antibiotice. Furnicile utilizează antibioticele de acum cincizeci de milioane de ani iar această descoperire va putea fi aplicată în medicina clinică, spun cei implicați în această cercetare.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here