Furuncul

0
1619

furunculExistă un singur lucru de făcut cu un furuncul: să scăpaţi rapid de el. Puteţi face acest lucru, dar nu storcându-l. în schimb, folosiţi o combinaţie de căldură şi umezeală pentru “a-i scoate capul”, urmată de metode sterile de a induce eliminarea şi a ameliora durerea. Alternativ puteţi încerca tratamente de uscare pentru a elimina treptat problema.

Aduceți căldura la furuncul

Căldura umedă va ajuta furunculul să formeze „capul”, adică să colecteze. Printre diferitele remedii tradiţionale există o listă de alimente care par să fie de folos atunci când sunt încălzite: pâine, lapte, varză şi chiar smochine calde. Dar este suficientă şi o bucată de material textil.

Înmuiaţi o bucată de pânză sau un prosop de mâini în apă foarte caldă – cât de caldă puteţi suporta fără a vă opări. Stoarceţi-l şi puneţi-l pe furuncul timp de 30 de minute, de mai multe ori pe zi.

Gălbenele, cimbru, mușețel, gălbenele, sunătoare

Puteţi folosi şi ceai de cimbru sau de muşeţel în loc de apă atunci când pregătiţi compresa. Cimbrul conţine un compus antiseptic denumit timol care ajută la prevenirea infecţiei. Iar ceaiul de muşeţel conţine o substanţă chimică numită camazulenă, care are proprietăţi antiinflamatorii.

De asemenea, poate fi de ajutor o compresă cu tinctură homeopată de gălbenele (Marigold) şi sunătoare (Hypericum). Puneţi o linguriţă din fiecare tinctură într-o cană cu apă caldă şi înmuiaţi un tampon de vată cu soluţia obţinută. Aplicaţi compresa de mai multe ori pe zi pentru a reduce durerea şi inflamaţia.

Un pliculeţ de ceai cald şi umed va acţiona ca o compresă. Ceaiul conţine taninuri, compuşi astringenţi care au proprietăţi anti-bacteriene.

Frunză de varză

Dacă vă place să folosiţi remedii populare şi aveţi o varză la îndemână, folosiţi o frunză exterioară fiartă pentru a extrage puroiul din furuncul. Pentru început, fierberi frunza timp de aproximativ un minut. Lăsaţi-o să se răcească puţin, apoi înfăşuraţi-o în tifon. Puneţi frunza acoperită cu tifon deasupra furunculului, fixaţi-o acolo cu banda adezivă şi lăsaţi să stea timp de o oră. Schimbaţi frunza şi tifonul în fiecare zi.

Dacă furunculul este într-o zonă greu accesibilă, pur si simplu faceţi o baie caldă. Cât sunteţi în baie, menţineţi apa cât de caldă puteţi suporta fără a vă opări.

Ce este în neregulă

Uneori numit abces, un furuncul rămâne tot un furuncul. Bacterii foarte agresive – de obicei stafilococi – îşi fac loc de-a lungul unui folicul de păr până sub piele. Furunculul se umple cu puroi, se umflă şi formează un „cap” alb sau galben pe măsură ce lichidul din interior creează presiune. De obicei, furunculul se formează atunci când obiectele de îmbrăcăminte se freacă de piele sau în locuri în care zone de piele umedă sunt în permanenţă în contact: pe gât, în zona axilară, în zona feselor sau în zona interioară a coapselor.

De obicei, un furuncul se sparge singur în aproximativ două săptămâni şi aşa se declanşează şi procesul de vindecare. Puteţi să acceleraţi procesul prin favorizarea formării „capului” şi eliminării puroiului.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Apelaţi la ajutorul medicului pentru tratarea unui furuncul atunci când acesta se află la nivelul feţei deoarece puroiul ar putea să ajungă în sinusuri (ducând la sinuzită), în sânge (septicemie) sau chiar la creier (abces cerebral). În cazul în care vă apar în mod frecvent furuncule, de orice mărime, ar trebui să vă faceţi un control medical pentru a verifica dacă nu cumva suferiţi de diabet zaharat sau aveţi o problemă a sistemului imunitar.

Consultaţi un medic şi dacă furunculul apare în axilă, în zona inghinală sau (dacă alăptaţi) pe sâni. Altfel, un furuncul necesită atenţie dacă este mai mare de un centimetru în diametru sau dacă detectaţi semne ale unei infecţii – roşeaţă intensă, frisoane, febră sau inflamaţie oriunde în organism.

Drenarea unui furuncul

Pentru a drena un furuncul după ce s-a format „capul”, steriliza un ac ţinându-l deasupra unei flăcări deschise până când vârful se în roşeşte, folosind o pensetă sau un cleşte pentru a nu vă arde pe degete. După ce se răceşte acul, înţepaţi uşor stratul subţire de piele de deasupra furunculului. (Atenţie! Nu încercaţi acest lucru dacă detectaţi orice semn al unei infecţii cum ar fi înroşirea zonei adiacente sau striuri ce par inflamate.)

Odată ce aţi perforat capul sau acesta s-a rupt singur, aplicaţi o bucată curată, caldă de material textil. Pentru început, înmuiaţi cârpa într-o soluţie de apă sărată (amestecaţi o linguriţă de sare într-o cană cu apă caldă). În următoarele trei zile, pe măsură ce furunculul se goleşte, înlocuiţi compresa cât mai des posibil.

De fiecare dată când înlăturaţi compresa, folosiţi săpun lichid antibacterian pentru a curăţa zona şi pielea din apropiere. Apoi aplicaţi pastă cu sulfat de magneziu, care este un produs special pentru furuncule eliberat iară reţetă, sau un preparat antibacterian cum ar fi Betadina (povidone-iod 10%, disponibilă fie în soluţie alcoolică, fie în soluţie apoasă, ca pudră sau ca unguent) pe furuncul şi pe zona adiacentă pentru a împiedica răspândirea infecţiei.

Uscat complet

Unele furuncule vor dispărea dacă sunt drenate. Pentru a distruge bacteriile care provoacă apariţia furunculului – ca şi pentru a-l usca – aplicaţi un unguent antiacneic ce conţine peroxid de benzoil, de două ori pe zi.

O altă metodă pentru a face ca furunculul să dispară este folosirea uleiului din arbore de ceai. Acest antiseptic natural distruge germenii şi accelerează vindecarea pielii.

Puterea profilaxiei

În cazul în care aţi avut probleme cu furunculele şi în trecut, puteţi să începeţi să folosiţi o substanţă antibacteriană cum ar fi Clearasil sau o substanţă de curăţat pielea cu betadină sau orice gel de curăţat pe bază de alcool în apă.

Din cauza căldurii şi presiunii, bacteriile pot rămâne blocate in părul de pe corp. Evitaţi să purtaţi haine strâmte, bentiţe contra transpiraţiei sau orice alte obiecte de îmbrăcăminte care se freacă de pielea dumneavoastră şi reţin transpiraţia. În schimb, optaţi pentru haine largi şi comode.

Nu împrumutaţi hainele unei persoane care are o problemă cu furunculele. Materia infectantă se poate transmite prin contact. Din acelaşi motiv, nu ar trebui să mai folosiţi hainele sau prosoapele altei persoane. Dacă o persoană apropiată are furuncule, rufele acesteia ar trebui să fie spălate separat, şi de preferat în apă caldă – la o temperatură de minimum 60°C.

Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la această afecţiune pentru că furunculele au tendinţa să apară în zonele unde pielea este medă în permanenţă. Scăderea în greutate cu câteva kilograme este foarte indicată.

În zonele unde frecarea pielii duce la apariţia de furuncule, puneţi  talc pentru a reduce umezeala.

Presiunea exercitată asupra pielii poate duce la apariţia unui furuncul, motiv pentru care acesta apare în zonele pe care staţi cel mai muit. Dacă petreceţi mult timp în maşină, cumpăraţi-vă o pernă de scaun specială, care permite aerului să circule în spate şi pe sub dumneavoastră.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Citiți mai multe articole de la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here