Gabriel García Márquez: Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete

0
409

Laureatul premiului Nobel pentru literatură în anul 1982, Gabriel García Márquez s-a născut  în Aracataca, Colombia pe data de 6 martie 1927.

Niciun medicament nu vindecă ce nu poate vindeca fericirea

Mexico Garcia MarquezGabriel García Márquez, împreună cu părinții lui, şi-a petrecut primii opt ani de viaţă cu bunicii materni, colonelul Nicolás Márquez, veteran al Războiului de O Mie de Zile şi Tranquilina Iguarán Cotes de Márquez. După decesul bunicului său, familia s-a mutat în Barranquilla, unde Gabriel a primit o educaţie aleasă, deşi marele scriitor a susţinut că principalele sale surse de inspiraţie pentru operele sale au fost poveştile pe care i le-a spus bunicul său, despre Aracataca şi familia lui, potrivit Enciclopediei Britanica.

Într-o singură împrejurare ai dreptul de a-ţi privi semenul de sus: atunci când îl ajuţi să se ridice

Deși a studiat dreptul, pentru a-şi câştiga existenţa Gabriel García Márquez a devenit ziarist, înainte de a atinge faima literară. În perioada în care a lucrat în calitate de corespondent pentru ziarul columbian El Espectador la Paris, în anii 1950, şi-a extins sfera de cunoaştere şi a citit literatură americană, o parte din ea tradusă în limba franceză.

La sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor ’60, el a lucrat în Bogotá, Columbia, iar apoi în New York City pentru Prensa Latina, serviciul de știri, fondat de liderul regimului cubanez, Fidel Castro. Mai târziu, el s-a mutat în Mexico City, unde a scris romanul care ia adus faima, “Un veac de singurătate”, publicat în 1967.

Un prieten adevărat te prinde de mână şi îţi atinge inima

În perioada 1967-1975 a locuit în Spania şi ulterior a deţinut o casă în Mexico City și un apartament în Paris, dar şi-a petrecut mult timp în Havana, unde Castro, bun prieten al lui Márquez, i-a oferit un conac.

Înainte de 1967 García Márquez a publicat două romane, Frunze uscate (1955) şi O oră rea (1962), nuvelă care i-a adus premiul ESSO, Colonelului nu are cine să-i scrie şi câteva povestiri scurte. Apoi a scris Un veac de singurătate, în care García Márquez spune povestea lui Macondo, un oraş izolat, a cărui istorie este ca istoria Americii Latine, dar la o scară redusă. În timp ce expunerea este realistă, există şi episoade fantastice, o combinație care a ajuns să fie cunoscută sub numele de “realism magic”, considerată, în mod eronat a fi o caracteristică deosebită a literaturii latino-americane.

Vârsta nu e cea pe care o ai, ci aceea pe care o simţi

Îmbinarea faptelor istorice cu momente fantastice, este o practică care García Márquez a împrumutat-o maestrul cubanez Alejo Carpentier, considerat a fi unul dintre fondatorii realismului magic. Locuitorii Macondo sunt conduşi de patimile elementare ale instinctului, contracarate de societatea brută, politică, sau forțele naturale, la fel ca în tragedia greacă.

Continuându-şi scrierile sale, García Márquez publică în 1975, Toamna patriarhului, Cronica unei morţi anunţate, Dragoste în vremea holorei –care s-a ecranizat în 2007, Generalul în labirintul său  şi Despre dragoste şi alţi demoni, penultimul roman, publicat în 1994.

Visurile nu se mănâncă, dar hrănesc…

În 1996 Garcia Marquez a publicat o cronică jurnalistică intitulată Știri despre o răpire legată de răpiri şi droguri, fenomene care zdruncină Columbia.

După ce în 1999, după ce a fost diagnosticat cu cancer, García Márquez a început să îşi scrie memoriile, Să trăiești și să povestești, publicate în 2002.

În anul 2012, fratele scriitorului anunţa că Gabriel García Márquez suferă de demenţă senilă şi că autorul a încetat să mai scrie. Ultima sa carte, Nu vin să ţin un discurs, o compilaţie de texte,  scrise între 1944 – 2007 şi menite să fie citite în public, a fost publicată în luna octombrie a anului 2010, simultan în America Latină şi Spania.

Gabriel Garcia Marquez a murit în casa lui din Ciudad de Mexico, la vârsta de 87 de ani, pe 17 aprilie 2014.

Tradus de Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here