Galaxia de la “capătul” universului

0
583

ASKAPO galaxie aflată la o distanță de 5 miliarde de ani lumină de Terra a fost recent identificată de oamenii de știință australieni. Descoperirea este una fascinantă pentru astronomi deoarece oferă date de la începuturile formării universului. Acum experții speră să găsească galaxii chiar mai vechi, de 10 miliarde de ani lumină.

Galaxia recent observată a fost descoperită cu un telescop performant amplasat într-o zonă izolată din Australia, anunță un comunicat de presă difuzat de agenția federală de cercetare științifică din această țară: The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

Această descoperire — la care au contribuit mai multe universități australiene — va ajuta la cunoașterea unei perioade puțin studiate din istoria universului.

Galaxia a fost detectată, într-o emisie de radiații care circula către Pământ, de telescopul performant SKA Pathfinder (ASKAP). Colectivul de cercetători, condus de James Allison, a folosit o metodă specială pentru a detecta modificările undelor radio provenite din centrul strălucitor al galaxiei PKS B1740-517, care se află în apropiere de constelația Ara (Altarului).

Emisia de radiații cu o vechime de 5 miliarde de ani era “marcată” de hidrogenul gazos prin care a călătorit până pe Terra. Gazul absoarbe unele dintre radiații, generând slabe scăderi ale semnalului.

“Acestea sunt mascate de zgomotul de fond la multe observatoare, dar al nostru le-a perceput cu claritate”, a explicat James Allison.

Tehnica absorbției va fi utilizată cu ASKAP pentru a găsi sute de galaxii situate la o distanță de până la 10 miliarde de ani lumină și pentru a determina cât hidrogen gazos conțin ele. Cu ajutorul acestor date, oamenii de știință vor putea înțelege de ce formarea stelelor, care este întreținută de hidrogenul gazos, a scăzut în Univers după punctul maxim atins în urmă cu 10 miliarde de ani, relatează Agerpres.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here