GALERIE FOTO Un oraş MAYA, ascuns mai mult de un mileniu, a fost scos la lumină

0
95

MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

Un important oraş maya, al cărui apogeu a fost atins în perioada 600 e.n. – 900 e.n., a fost descoperit în estul Mexicului de o echipă internaţională de arheologici, a anunţat Institutul Naţional de Antropologie (INAH) din această ţară, citat de AFP.

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Acest oraş, care se întinde pe 22 de hectare în statul mexican Campeche, a rămas ascuns în junglă timp de multe secole, înainte de a fi descoperit, în urmă cu două săptămâni, de o echipă de arheologi care l-au denumit Chactun – “Piatra roşie” sau “Piatra mare” în limba maya -, a anunţat INAH într-un comunicat.

MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

Misiunea echipei de arheologi a fost finanţată de National Geographic Society din Statele Unite, de compania austriacă Villas şi de cea slovenă Ars Longa.
MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

“Este vorba cu adevărat de unul dintre cele mai mari situri din regiunea Pământurilor joase centrale” ale civilizaţiei maya, afirmă Ivan Sprajc, arhelog la Centrul de Cercetări Ştiinţifice al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Slovenia, coordonatorul expediţiei.

MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

Ivan Šprajc spune că descoperirea a fost posibilă graţie unor fotografii aeriene realizate cu ajutorul tehnicii stereoscopiei. “Am găsit numeroase dovezi ale unor vestigii arhitecturale”, a adăugat el.

MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

“Sunt stele şi altare – dintre care unele au păstrat până astăzi porţiuni de stuc – care reflectă splendoarea acelui oraş”, contemporan cu alte oraşe maya precum Calakmul, Becan şi El Palmar, se afirmă în comunicatul emis de INAH.

MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

Totodată, situl include numeroase construcţii de tip piramidal, înalte de până la 23 de metri, ca şi terenuri pentru jocul de pelotă, pieţe, monumente sculptate şi zone pentru locuit.

MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

Situl Chactun este unul dintre cele 80 de situri detectate cu ajutorul Proiectului de recunoaştere arheologică din sud-estul Mexicului, lansat în anul 1996.

MEXICO-ARCHAEOLOGY-CHACTUN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here