Un studiu neuroimaginistic recent demonstrează că gesturile pe care le fac câinii sunt dovezi de afecțiune reală, iar patrupedele îi consideră pe stăpâni familia lor.
Potrivit studiului coordonat de un profesor de la Universitatea Emory, cel mai bun prieten al omului cunoaște lumea prin miros, iar modul în care procesează mirosul oferă o înțelegere amănunțită a comportamentului social. Oamenii de știință au supus mai mulți câini unor teste RMN, pentru a măsura răspunsurile neuronale la mirosuri de oameni și câini, familiare sau necunoscute.
Cercetătorii au descoperit o similaritate între oameni şi câini în ceea ce priveşte atât structura, cât şi funcţionarea unei regiuni cerebrale: nucleul caudat, denumit și “centrul de recompensă”. Ei au observat că mirosul stăpânului activează acest centru, scrie mic.com.
Experții au evidențiat că patrupezii interacționează cu stăpânii lor la fel cum o fac bebelușii cu părinții. Când sunt speriați sau îngrijorați, câinii merg la stăpânii lor, așa cum o fac și copiii mici în situații necunoscute.
Oamenii de știință atrag atenția că acest gen de comportament este în contrast total cu cel al altor animale domestice: de exemplu, pisicile rămân nemișcate în fața periclului, iar caii fug. În plus, câinele este singurul animal care privește omul în ochi , subliniază savanții.
Ana Grama
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]