Gargara – ce tratează?

2
3868

dureri_de_gat_e5aef0046cGargara nu este folositoare doar pentru a avea o respiraţie plăcut mirositoare – deşi o gargară rapidă cu ceai de cuişoare (făcut repede din una sau două linguriţe de cuişoare într-o cană cu apă fiartă) face acest lucru foarte bine. În funcţie de soluţia pe care o folosiţi, gargara este şi o metodă incredibil de simplă şi de eficientă pentru a distruge microbi, pentru a ameliora o durere în gât – şi chiar pentru a stopa arsurile retrosternale (pirozis).

Aşa cum este cazul tuturor tehnicilor de tratament aplicate acasă, gargara are o istorie îndelungată. Cei care practică medicina tradiţională indiană Ayurveda consideră că o clătire a gurii cu o soluţie din uleiuri vegetale îmbunătăţeşte somnul şi capacitatea de concentrare, albeşte dinţii şi reîntinereşte gingiile. Mai aproape de casă, medicii generalişti consideră acum că soluţiile de gargară şi apa de gură care omoară microbii ar putea să prevină bolile cardiovasculare. Se pare că germenii care provoacă gingivita pot ajunge în sânge, favo¬rizând formarea de cheaguri sanguine care provoacă infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral.

Gargara favorizează eliminarea mucusului şi detritusurilor celulare care irită gura şi gâtul. Iar ingredientul sau ingredientele pe care le adăugaţi în apă acţionează asupra ţesuturilor inflamate, ajută la calmarea zonelor iritate de aerul uscat sau poluat -sau de o după-amiază în care aţi susţinut echipa locală de fotbal.

Prepararea soluţiilor de gargară nu este complicată şi nici nu durează mult. Nu aveţi nevoie decât de apă caldă şi de câteva alte ingrediente pe care s-ar putea să le aveţi la îndemână.

Calmaţi durerea de gât

Pentru un gât dureros, este greu să faceţi ceva mai bun decât o gargară cu lămâie şi apă. Sucul astringent ajută la reducerea ţesutului inflamat din gât şi creează un mediu acid, ostil pentru virusuri şi bacterii. Doar amestecaţi o linguriţă de suc de lămâie într-o cană cu apă caldă. Bineînţeles, există şi simpla apă cu sare. Adăugaţi un sfert de linguriţă de sare într-o cană cu apă caldă şi o lingură de apă oxigenată 20% pentru a omorî germenii.

Există multe alte tipuri de soluţii de gargară pentru gâtul dureros. încercaţi acest remediu vechi, dar eficient: puneţi jumătate de cană de apă caldă peste o linguriţă cu pudră de rădăcină de ghimbir, adăugaţi sucul de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă de miere. Ghimbirul are proprietăţi antiinflamatorii, iar mierea „pansează” gâtul şi are şi un uşor efect antibacterian. De asemenea, mierea este folosită şi în această gargară: 10 g de frunze de mur uscate în 100 ml apă. Aduceţi rapid la fierbere şi lăsaţi timp de 15 minute pentru a se infuza. Strecuraţi, îndulciţi cu miere şi folosiţi ca apă de gură sau gargară de două ori pe zi. Frunzele de mur, bogate în taninuri, au acţiune antiseptică şi antimicotică.

Gargara cu planta distrugătoare de bacterii goldenseal (1 1/2 linguriţă de tinctură de goldenseal în 250 ml de apă) omoară virusurile şi bacteriile, dar şi calmează ţesutul inflamat din gât. Un alt remediu este sucul de pir (Triticum repens). Cea mai bună metodă este să cumpăraţi pir şi să preparaţi singur sucul.

Gargara şi clătirea cu acest lichid bogat în clorofilă pot să vă mai calmeze durerea de gât. Dacă-1 ţineţi în gură aproximativ cinci minute, sucul revitalizează gingiile slăbite şi ameliorează durerea de dinţi.

Opriţi arsurile retrosternale

Pentru arsurile retrosternale ocazionale, încercaţi gargara cu apă sărată (1/4 linguriţă de sare într-o cană cu apă caldă). Soluţia ajută la clătirea şi neutralizarea acizilor din gât, calmând senzaţia de durere şi favorizând vindecarea mucoaselor iritate. Dacă aveţi arsuri retrosternale cronice, mergeţi la medic. S-ar putea să aveţi ulcer gastric sau hernie hiatală. Refluxul cronic de acid gastric, în care acesta refluează în esofag, poate afecta esofagul.

Dezinfectaţi pentru a distruge

Chiar şi cea mai sănătoasă gură găzduieşte milioane de bacterii care produc reziduuri ce conferă mirosul neplăcut (halena) şi favorizează dezvoltarea tartrului – substanţa lipicioasă care îmbracă rădăcinile dinţilor şi irită gingiile. Dacă periajul şi curăţatul cu aţă dentară nu par a ţine problema sub control, cereţi dentistului sfaturi în legătură cu gargara zilnică cu o soluţie 1:1 de apă oxigenată 20%. Pentru un impact şi mai puternic asupra germenilor, încercaţi o apă de gură cu clorhexidină. Apa oxigenată şi clorhexidină sunt comercializate în

Atacaţi virusul răcelii

Data viitoare când simţiţi că vine o perioadă cu nas înfundat, încercaţi o gargară cu sos Tabasco în apă. Fanii acestui sos condimentat vă vor garanta că aceasta este cea mai rapidă metodă de a debloca rapid căile aeriene. Dacă nu puteţi suporta senzaţia de iute, încercaţi echinacea, planta distrugătoare de virusuri. Puneţi două linguriţe de tinctură de echinacea într-o cană de apă şi faceţi gargară de trei ori pe zi. Acest lucru vă va micşora durerea şi va ajuta sistemul imunitar să se pregătească să lupte cu infecţia.

Laringitele

Nu există nimic mai bun pentru vocea dumneavoastră ca odihna şi administrarea de lichide, dar s-ar putea să puteţi să acceleraţi procesul de vindecare cu o gargară cu smirnă (o linguriţă de tinctură într-o cană de apă). Foarte astringentă, smirna este foarte bună pentru combatarea inflamaţiei. Este, de asemenea, o substanţă antiseptică. Faceţi gargară de şase ori pe zi: un efort care-şi va arăta rezultatele.

Bazele gargarei

•  Preparaţi gargara doar în momentul în care aveţi nevoie. Este mai bine să irosiţi puţin, turnând pe alături, decât să o lăsaţi într-un pahar unde să se contamineze.

•  Folosiţi cea mai caldă apă pe care o puteţi suporta. Gargara rece este ineficientă.

•  Nu înghiţiţi soluţia de gargară.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

2 COMENTARII

  1. Buna ziua. Cred ca as fi innebunit daca as folosi toate remediile enumerate mai sus… Multumesc persoanei care a inventat pastilele de supt pentru durerile in gat. Eu chiar la primele simptome iau Trachisan si sunt multumita, pentru ca ma ajuta mereu.

  2. Mulțumim frumos pentru comentariu și informații. Gânduri bune și sănătate! O zi minunată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here