Gastronomie moleculară: Înghețata fierbinte și băuturile solide

0
856

gastronomia molecularăGastronomia moleculară

Înghețata fierbinte, cocteiluri cu textura caviarului sau spuma care se adaugă sub formă de garnitură în unele restaurante de top sunt toate rezultatul unui mariaj relativ recent dintre știință și arta culinară, mariaj care a dus la apariția gastronomiei moleculare.

Potrivit Agerpres, care citează mnn.com, gastronomia moleculară este înainte de toate o știință. Activitatea de pionierat în acest domeniu li se datorează lui Nicholas Kurti, fizician la Oxford, și lui Herve This, specialist francez în chimie fizică, care lucrează la INRA — AgroParisTech. Prima utilizare a termenului de gastronomie moleculară a avut loc cu ocazia International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy. Acesta a avut loc în Sicilia, în mai 1992.

Ce este gastronomia moleculară? – Câteva preparate uimitoare

Această știință îmbină arta culinară cu fizica și chimia. Bucătarii care s-au specializat în gastronomie moleculară lucrează de cele mai multe ori cu echipamente specifice laboratoarelor de fizică și chimie. Ei reușesc să ofere reinterpretări inedite ale unor feluri de mâncare, schimbând lichidele în solide și invers.

gastronomia molecularăgastronomia moleculară gastronomia moleculară gastronomia moleculară gastronomia moleculară gastronomia moleculară gastronomia moleculară gastronomia moleculară gastronomia moleculară
gastronomia moleculară

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here