Genii în miniatură. „Dacă le dai o culegere de matematică, uită să și mănânce”

0
469

elevi-olimpici-465x390Copiii care câștigă, astăzi, competițiile naționale de matematică sunt diamante neșlefuite. Valoarea lor va crește exponențial, după mai multe participări la olimpiade.

Pentru câteva sute de copii români de zece ani, matematica a devenit un limbaj al minții, care-i ajută nu doar să înțeleagă lumea din jur, ci și să doboare recorduri la competițiile de profil. Iar singurul mod de intra în „liga mare”, cea a olimpicilor internaționali, a fost să-și încerce puterile în etapa națională, desfășurată recent la Sibiu, unde s-au înscris circa o sută de elevi de clasa a V-a.

Cifrele, jucăriile lor preferate

sergiu-comanSubiectele, axate mai degrabă pe strategie și prea puțin pe calcule, i-au pus în dificultate până și pe unii dintre părinții ingineri. „Nici absolvenții de Politehnică nu le pot rezolva cu una, cu două. Sunt copii cu talent nativ la cifre. Dacă le dai o culegere de exerciții, uită și să mănânce”, glumește Mihaela Berindeanu, profesoara de matematică care a însoțit grupul de elevi bucureșteni de clasa a V-a și a VI-a.

Unul dintre copiii-vedetă ai competiție a fost Sergiu Coman (foto dreapta), un băiețel din Capitală. Acesta a primit dispensă pentru a participa într-o grupă de vârstă cu un an mai mare, cucerind bronzul. „E în clasa a IV-a, iar olimpiada cuprinde doar clasele V-XII.”, explică mama copilului.

Un vietnamez a luat aurul

17-vietnamLa zece ani și jumătate, Sergiu spune că elevii sunt cei care ar trebui să-și dea silința mai mult: „Am rămas șocat să aud un adolescent întrebându- se la ce-i folosește diploma de Bac. Dacă nu o ai, nu poți găsi o slujbă decentă”.

Medalia de aur i-a revenit lui Tran Bach Nguyen (foto stânga), un elev de origine vitnameză, de la Liceul Internațional de Informatică, mezinul unei familii cu trei copii geniali. „Cel mare, în ultimul an de liceu, e olimpic internațional la matematică și a primit deja o ofertă din partea Universității din Michigan, SUA, iar cel mijlociu e multiplu olimpic național la informatică”, spune tatăl, stabilit în România din 1993.

Sursa: EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here