Ţi-ai dori să fii genial? Iată reţeta

0
92

geniuPublicaţia The Week a prezentat o analiză a caracteristicilor necesare pentru a fi genial.  Prima calitate de care trebuie să dea dovadă orice geniu este curiozitatea. 

În cartea sa, “Creativity”, psihologul american de origine maghiară Mihaly Csikszentmihalyi, fost şef de catedră al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii din Chicago, dar şi al catedrei de sociologie şi antropologie de la Lake Forest College, a realizat interviuri cu 91 de indivizi excepţionali din diverse domenii. Printre acestia s-au aflat si 14 laureaţi ai Premiului Nobel.

Una dintre concluziile savantului este că “persoanele creative de succes trebuie să dispună din abundenţă de două lucruri: curiozitate şi motivaţie”. Aceste persoane sunt absolut fascinate de subiectul lor de excelenţă. Chiar dacă alţii pot fi mai inteligenţi, dorinţa puternică a primilor de a reuşi rămâne factorul decisiv.

 Pentru geniu nu contează mărimea IQ-ului

O altă caracteristică dezvăluie că accentul nu cade nici măcar pe educaţia superioară şi excelenţa universitară, ci pe perseverenţă în domeniul de interes. Nu toate geniile au avut un IQ extrem de ridicat şi nu toate geniile au avut doctoratul luat. Conform acestei analize, majoritatea geniilor au avut un nivel al educaţiei similar abandonului şcolar în etapele de învăţământ liceal.

Cercetătorii spun că cei mai creativi indivizi au fost cei care au primit un nivel moderat de educaţie; aveau un nivel de studii corespunzător aproximativ primelor zece clase. Mai puţină educaţie decât zece clase, sau mai multă, corespunde în grafic „unei eminenţe creative din ce în ce mai reduse”.

Sacrificiul, condiţia geniului

Ceea ce-i uneşte pe toţi oamenii geniali în domeniul lor este capacitatea extraordinară de muncă în respectivul domeniu. „Cele mai mari genii au fost oamenii care se scufundă complet în domeniul lor de interes, cei care îşi dedică întreaga viaţă, fără a ţine cont de familie sau de prieteni”, mai adaugă cercetătorii.

O altă „condiţie” a geniului? Sacrificiul. Timpul este dedicat aproape în exclusivitate domeniului de interes; multe alte lucruri importante pentru alţi oameni sunt pur şi simplu ignorate. Tocmai de aceea oamenii geniali sunt de cele mai multe ori singuri, fără familie şi fără prieteni. Ei au în societate mai degrabă un comportament retras, timid.

O ultimă condiţie ce defineşte un geniu este faptul că acesta munceşte exclusiv din pasiune şi nu pentru bani. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că, trecutul o demonstrează, de multe ori s-a întâmplat ca respectivul om de geniu să se stingă din cauza neajunsurilor. Multi dintre ei au ajuns să nu apuce să se mai bucure de propriul succes.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here