Un român samaritean a făcut un gest impresionant. Computer nou pentru George, un copil genial, dar sărac, din Iaşi

0
101
George Cosmin MeriuţăAre 9 ani şi învaţă de rupe. De 8 ani, este îngrijit doar de tată pentru că mama s-a făcut nevăzută în Italia. Impresionat de povestea lui, un român din străinătate care a ţinut să rămână anonim a decis să-i facă băieţelului o surpriză de proporţii.

O ştire de pe site-ul Evenimentului zilei, preluată dintr- un un ziar local, avea să declanşeze pentru un român din străinătate o cursă contra-cronometru în intenţia de a ajuta un copil din Iaşi, dintr-o familie foarte modestă.

George Cosmin Meriuţă are 9 ani şi, de la vârsta de 1 an, se află în grija tatălui. Mama a plecat la muncă în Italia şi dacă în primii ani ţinea permanent legătura cu familia şi trimitea bani, de vreo trei ani nu a mai dat niciun semn de viaţă. “Singurii bani pe care băiatul i-a primit de la ea au fost 50 de euro de Crăciunul trecut şi alţi 50 de ziua lui în aprilie. Şi în rarele dăţi când îl sună o face de pe număr ascuns”, spune tatăl copilului, Gheorghe Meriuţă.

Ocupat să înveţe

Tatăl este şomer neindemnizat şi îşi întreţine copilul din munci ocazionale. “Am găsit ceva de lucru ca paznic… Dar era un program de 24 de ore cu 48 şi nu-l pot lăsa pe băiat singur atâta vreme”, susţine părintele.

Băiatul este elev în clasa a II-a la Şcoala “Ion Ghica” din Iaşi. El este însă prea ocupat cu învăţătura pentru a băga de seamă că este sărac. Are o minte sclipitoare, învaţă pe rupte. El are deja o colecţie importantă de diplome şi premii obţinute la diverse concursuri.

Programul de campion al copilului începe la 7 dimineaţa şi ţine până la ora 21.00. Aceasta pentru că după şcoală merge la clubul de şah, apoi la Centrul de excelenţă din Bucium unde copilul se simte în largului lui, alături de alţi puştani care pun preţ pe educaţie şi se pregătesc din greu să devină oameni mari. “George este un copil inteligent, perspicace, serios; este unul dintre cei mai buni copii la şah pe care îi avem în Clubul Sfinxul. Anul trecut, a fost la un pas de finală pe zona Moldovei”, mărturişeşte antrenorul acestuia, profesorul Pavel.

Un calculator l-ar ajuta pe puşti să se antreneze mai eficient, mai ales că se apropie campionatul naţional, dar tatăl nu are bani să-i cumpere unul, deşi băiatul îşi doreşte foarte mult.

Românul anonim din străinătate

Povestea copilului care se luptă cu greutăţile vieţii de la o vârstă fragedă a impresionat un român din străinătate care a ţinut să-l ajute, dar să-şi păstreze identitatea secretă. În doar o zi acesta a comandat pentru băieţel un calculator cu licenţă de operare Windows 7 Professional. Acesta este gata să ia drumul Iaşiului, către locuinţa băiatului. “Poate altcineva se gândeşte să-i plătească Internetul pe un an ca să se poată folosi de computer”, spune românul samaritean.

Planuri mai de viitor

Cât priveşte planurile de viitor ale elevului de clasa a II-a, acesta îşi doreşte să devină profesor de şah din stimă pentru tatăl său. Acesta l-a aşezat pentru prima oară în faţa tablei cu pătrăţele în alb-negru; învăţător, pentru că micuţii trebuie să înveţe că şcoala este şansa unui viitor mai bun; preot, pentru că credinţa îl ajută să facă atâtea lucruri într-o zi fără să se simtă obosit.

“E un copil inteligent, unul dintre cei mai buni pe care îi avem la clubul de şah. A fost la un pas să câştige finala pe zona Moldovei.”

George Pavel, profesor de şah

Sursa: EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here