Gheorghe Cartianu-Popescu. Știați că…

0
328

Gheorghe Cartianu-Popescu. Știați că…

Gheorghe Cartianu-Popescu (8 august 1907, Borca, Neamţ, – 26 iunie 1982, Bucureşti) a fost un cunoscut profesor universitar, cercetător de valoare mondială, inventator şi membru corespondent al Academiei Române.

591Cartianu-Popescu s-a specializat în domeniul radiocomunicaţiilor şi a conceput primele instalaţii româneşti de emisie cu modulaţie de frecvenţă, cu care s-au efectuat primele emisii experimentale, pe unde metrice, în ţară (1947 – 1950).

A avut cercetări şi numeroase lucrări în domeniul teoriei şi practicii modulaţiei de frecvenţă şi a contribuit la organizarea şi dezvoltarea învăţământului românesc de radiocomunicaţii.

În 1926 a început studiile la Facultatea de Electrotehnică (Politehnica din Bucureşti) şi în paralel a urmat Facultatea de Matematică, la Universitatea din Bucureşti. În 1932, Gh. Cartianu a obţinut titlul de diplomat inginer al Şcolii Politehnice din Bucureşti, Secţia electrotehnică. În anul 1968 a luat doctoratul în inginerie cu lucrarea “Modulaţia de frecvență”, iar în 1970 a devenit doctor docent.

Între anii 1933-1937 a lucrat la Societatea de Radiodifuziune şi, în acelaşi timp, a îndeplinit rolul de asistent universitar pentru două cursuri. În cele din urmă, a ales să rămână ca asistent la Catedra de Radiocomunicaţii, dedicându-se cu pasiune cercetării, proiectând şi realizând numeroase instalaţii. În 1940 publica o serie de articole privind stabilitatea sistemelor electrice liniare şi neliniare, prin care a formulat noul criteriu de stabilitate, cunoscut sub numele de “Criteriul Cartianu-Loewe”. În acelaşi an a devenit colaboratorul unor reviste din străinătate – L’Onde Electrique, Electronics Letters, Annales des eletrocommunication.

Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în reviste româneşti cu ar fi: Telecomunicaţii, Buletinul Institutului Politehnic din Bucureşti, Memorii şi Monografii ale Academiei Române.

În 1948, Cartianu a fost avansat conferenţiar la Catedra de radiocomunicaţii şi a predat disciplinele linii şi antene, aparate şi instalaţii de radiotehnică şi electricitate. În 1952, a fost numit şef al Catedrei de radiocomunicaţii şi a predat cursul de bazele radiotehnicii. În anul 1963 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1981 a primit Premiul Traian Vuia al Academiei Române. Un amfiteatru al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din Bucureşti poartă numele „Gheorghe Cartianu”.

Unul dintre Premiile acordate de Academia Română pentru rezultate deosebite în domeniul ştiinţelor tehnice poartă numele „Gheorghe Cartianu”.

Din 2002 un Liceu din Piatra Neamţ poartă numele „Gheorghe Cartianu”.

Una din ultimele preocupări ale sale a fost transmiterea orei exacte, prin radio şi prin fir, cu afişare digitală. O concretizare practică o constituie ceasurile de la Metroul din Bucureşti – atât cele care arată ora exactă, cât şi cele care măsoară intervalele de timp la care se succed trenurile.

Sursa: premiileinvoatiei.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here