Gheorghe Zamfir a celebrat 50 de ani de carieră, la Ateneul Român, alături de prieteni artiști

0
133

imageResize (1)Gheorghe Zamfir a celebrat sâmbătă seara, la Ateneul Român, 50 de ani de carieră, alături de prieteni artiști precum Dan Puric, Nicolae Licareț sau Vlad Miriță. Spectacolul de aproximativ trei ore a inclus ritmuri tradiționale, muzică internațională sau compoziții ale marilor clasici.

Marele absent al spectacolului a fost Dumitru Fărcaș, care nu a putut participa la eveniment, deoarece o parte din instrumentele sale, inclusiv celebrul lui taragot, au fost furate în ziua spectacolului.

Gheorghe Zamfir a cântat alături de invitații săi, și-a amintit cum a compus unele piese și a fost premiat, în cadrul evenimentului.

Invitat să vorbească despre personalitatea lui Gheorghe Zamfir, actorul Dan Puric a amintit legenda zeului Pan, cel despre care se povestește că este descoperitorul naiului. Puric a amintit cum, la un concert, Gheorghe Zamfir a cântat la un nai rupt, pentru ca, la final, când publicul a descoperit efortul făcut de artist, să fie aplaudat timp de o jumătate de oră. “Pentru mine, muzica lui Gheorghe Zamfir este poziția poporului român în lume”, a spus Dan Puric. “Când îl ascult pe Zamfir (…) sunetele lui nu te înalță, nu te coboară (…) când cântă doina… te cutremuri”, a mai spus el.

De altfel, spectacolul aniversar a început sub semnul cântecului tradițional. Gheorghe Zamfir a deschis spectacolul alături de Nicolae Licareț cu piesa “Mociriță cu trifoi”, urmată de lucrarea sa, “Doina de jale”. De altfel, artistul și-a amintit cum a compus această piesă în anii studenției. În timp, a mărturisit el, “Doina de jale” a devenit “o rugăciune” dedicată mamei sale, Elisabeta Zamfir.

Muzicianul și-a arătat recunoștința față de publicul de la Ateneul Român.

“Prezența dumneavoastră, aici, exprimă o dragoste infinită, o dragoste de popor și de țară”, a spus Gheorghe Zamfir.

Artistul a primit, pe scenă, un trofeu din partea casei de discuri Electrecord. Directoarea Electrecord, Cornelia Andreescu, a spus că, privind colecția de trofee obținute de Gheorghe Zamfir și expuse în foaierul Ateneului, în seara galei, a avut mâhnirea că artistul nu a primit niciun premiu de la casa de discuri unde și-a lansat primul album. “Așa au fost vremurile, nu ne-am putut împotrivi. Am dorit să îi fac astăzi o surpriză”, a spus Andreescu. Aceasta i-a înmânat lui Gheorghe Zamfir un trofeu din partea Electrecord. “Din păcate, în România, s-a demonetizat discul de aur (…) de aceea am găsit că un disc de aur, astăzi, pentru Gheorghe Zamfir, de la Electrecord, nu mai înseamnă nimic. Pentru aceasta am hotărât să facem acest trofeu”, a adăugat directoarea Electrecord.

Colecția de premii câștigate de muzician, expusă în foaierul Ateneului, a fost completată de o expoziție de caricaturi Ștefan Popa Popa’s, ce a putut fi admirată în pauza spectacolului “Zamfir 50”.

Gala, prezentată de Liana Stanciu și Vlad Miriță a plimbat publicul de la Ateneu prin vechiul folclor românesc, inclusiv “Ciocârlia”, Lucrarea “KV488” de Mozart, “O moarte ce ți-aș plăti”, în aranjamentul și interpretarea lui Grigore Leșe, dar și prin cântece care au intrat în cultura world music, precum “El condor pasa”, completate de “Memory” de Andrew Lloyd Webber sau “Ave Maria”.

Muzicienii invitați și Gheorghe Zamfir au fost acompaniați de Orchestra Simfonică “Zamfir 50” și de Corul de cameră “Accoustic”, sub bagheta lui Daniel Jinga.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here