GHID. Cum obții fonduri europene în perioada 2014 – 2020

17
8813

fonduri europeneÎncepând cu 2014, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetățenii români și instituțiile statului pot să îi obțină dacă alcătuiesc proiecte bune, care merită să fie finanțate. Cele 43 de miliarde de euro trebuie absorbite până în anul 2020.

Chat-ul pe tema fondurilor europene organizat de Yahoo News România la sfârșitul anului trecut a fost foarte popular printre cititori, aceștia adresându-i invitatei noastre sute de întrebări. Între timp, mulți români interesați de fondurile europene au continuat să pună întrebări pe această temă.

Din acest motiv, Yahoo News România a invitat-o din nou pe Otilia Manta, președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa în perioada 2014 – 2020: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene etc.

Chat-ul s-a încheiat. Vă prezentăm în continuare cele mai interesante întrebări ale cititorilor și răspunsurile invitatei noastre.

Deoarece interesul pentru această temă este foarte mare, Yahoo News România va trimite președintelui RGIC o listă cu întrebările la care invitata nu a avut timp să răspundă astăzi. Răspunsurile vor fi publicate în acest articol. Vă recomandăm să păstrați link-ul acestui articol și să verificați articolul în zilele următoare pentru a citi răspunsurile.

Îi invităm pe cititorii care au adresat întrebări în cadrul primului chat pe tema fondurilor europene organizat de Yahoo News România să consulte articolul publicat la acea dată pentru a afla răspunsurile la întrebările adresate. Și acest articol va fi actualizat în zilele următoare cu noi răspunsuri.

Alin Panait: Buna ziua, am 25 de ani si m-ar interesa sa atrag cateva fonduri, am si un ong pe cultura, turism si traditii. As avea si o suma de investit de 2000-4000 euro. Dar pentru invesitii mai mari unde ar trebui sa particip doar cu 10% as putea obtine si o suma mai mare.

1. Daca am un teren de 3500 mp si vreau sa fac o pensiune intr-o zona defavorizata cu potential turistic din judetul Buzau, care ar fi procentul de cofinantare din partea mea? Dar daca as vrea sa fac printr-un ong am inteles ca partea de cofinantare ar fi de doar 10%, este adevarat ?
2. Daca am ceva terenuri mai mici a cate 1-3 ha fiecare in diverse locatii chiar si un teren situat langa un rau excelent pentru helesteu, ce culturi sunt cele mai profitabile si cu o finantare din partea mea cat mai mica ?
3. La un centru de echitatie care este partea de cofinantare?
4. Dar pentru fermele familiale ce oportunitati sunt?

Pentru tineri fermieri am vazut ca ati scris undeva mai jos ca se dau pana la 60.000 euro nerambursabili, intrebarea era pana la ce suprafata de teren este valabil acest lucru. Ma interesa daca poti atrage astfel de sume cu 3 ha intr-un loc sau cu 5-6 ha imprastiate (3 locatii a cate 1-3 ha fiecare)

Va multumesc,
Alin

Otilia Manta: 1. Pentru realizarea proiectului “Infiintarea pensiunii turistice”, daca acest proiect este integrat si cu activitate de tip ferma, in conformitate cu regulamentul european FEADR, precum si in conformitate cu PNDR 2014-2020, poate sa creasca valoarea sprijinului financiar pana la 90%, neconditionat fiind de un ONG. Daca proiectul acesta este gandit ca un proiect de tip social, in cadrul unui proiect finantat prin Fondul Social European, puteti beneficia de maxim 200.000 de euro 100% grant, din care 15% inseamna costuri de tip FEDR (costuri cu investitia), restul sumei fiind alocata pentru formare profesionala.

2. Pe suprafete mai mici de teren va sugeram infiintarea culturilor cu plante tehnice, medicinale sau aromatice (lavanda, menta). Pentru aceste tipuri de culturi obtineti subventii direct prin Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, precum si sustinerea pentru dotarea cu echipamente pentru realizarea culturilor prin intermediul PNDR 2014-2020.

3. Daca centrul de echitatie are componenta de training, atunci puteti beneficia de sprijin financiar pentru aceasta activitate. In situatia in care acest centru este integrat intr-un complex de agrement, poate beneficia de sprijin financiar in cadrul Programului Operational Regional pentru componenta de investitii.

4. Fermele de tip familial, incepand cu luna mai, primesc sprijin financiar de maxim 50.000 de euro valoarea eligibila per proiect. Puteti accesa informatia de pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii sau APDRP.

November: Aceste proiecte pot fi depuse si de persoane neincadrate in munca, exista o limita de varsta ca si criteriu eligibil? Ce ati sugera ca proiecte depuse, de exemplu, de categoria de populatie varsta 45-55 ani? Multumesc!

Otilia Manta: Persoanele, indiferent de categoria de varsta, sunt eligibile, cu conditia sa fie inregistrate si incadrate juridic (constituite in persoana fizica autorizata / asociatie familiala / SRL). Punctajul proiectului poate fi influentat de limita de varsta, fiind un criteriu aferent programelor finantate prin fonduri europene. Sunt beneficiari de fonduri europene care au varsta peste limita indicata de dvs. Daca sunteti din mediul rural, puteti sa accesati fonduri europene pentru dezvoltarea de proiecte in cadrul PNDR 2014-2020, iar daca sunteti in mediul urban, chiar si pentru firme nou-infiintate (start-up) puteti sa accesati Programul Operational Regional. Informatii suplimentare puteti gasi pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii si pe site-ul oficial al POR.

Aurel Motco: As dori sa stiu care sunt domeniile pentru care se acorda fonduri europene nerambursabile in zona de munte. Va multumesc.

Otilia Manta: Avand in vedere ca in zona de munte sunt foarte multe pasuni si, luand in calcul faptul ca foarte multe masuri de finantare sunt destinate activitatilor si in aceasta zona, va sugeram mai multe idei de proiecte: 1. infiintarea unei ferme de vaci pentru carne, 2. infiintarea unei ferme de iepuri, 3. infiintarea unei ferme de ovine si caprine, 4. plantatii de nuci si alti pomi fructiferi, 5. proiecte de impadurire, 6. plantatii de arbusti pentru producerea de fructe de padure, 7. unitati de procesare a fructelor de padure, 8. ciupercarii, 9. linii de fructe deshidratate (foarte cautate pe piata germana) etc.

Pop V: Buna ziua. Am construit o casa mult prea mare pentru mine. Pot accesa fonduri pentru a o transforma in casa de batrani?

Otilia Manta: In perioada 2007-2013 au fost foarte multe proiecte finantate pentru categoria de persoane varstnice. Avand in vedere ca dvs aveti o cladire care poate fi adaptata si autorizata ca si “casa de batrani”, precum si ca urmare a criteriilor de selectie a proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional pe aceasta directie de activitate propusa de dvs, dupa aprobarea oficiala a programului de la Bruxelles, veti putea sa readaptati casa dvs impreuna cu o echipa de proiectanti si sa reincadrati destinatia acesteia, beneficiind si de fonduri europene.

Dan M: Pot obtine fonduri europene pentru infiintarea unui club de tenis de camp in zona Constanta? Care ar fi conditiile si pe ce program pot sa aplic?

Otilia Manta: Da, unitatile de agrement cu servicii anexe pot fi finantate in cadrul Programului Operational Regional. Puteti accesa informatia oficiala de pe site-ul programului. Toate conditiile sunt prevazute in ghidul solicitantului. Daca terenul de tenis are prevazuta si o scoala / cursuri, pot fi accesate si alte programe complementare care sprijina activitatea de formare profesionala.

Mocanu: Se pot accesa fonduri europene pentru finantarea activitatii unui club sportiv prin programul Erasmus+ ? Ma intereseaza daca sunt elegibile cheltuielile cu constructia unei sali de sport si de achizitie a bazei materiale (echipamente, etc). Care este autoritatea competenta in acest domeniu?

Otilia Manta: Daca vedeti proiectul ca centru de agrement, baza sportiva plus servicii conexe, puteti accesa fonduri in cadrul Programului Operational Regional, program ce urmeaza sa fie accesibil dupa validarea acestuia de catre oficialitatile de la Bruxelles. In acest sens, puteti sa accesati pagina web a POR pentru a putea fi informati asupra conditiilor de eligibilitate si a cuantumului financiar (grant) pe care il puteti obtine. Vizavi de programul Erasmus, acesta este un program gestionat direct de la Bruxelles si, ca orice program care este gestionat direct de catre oficialitatile de la Bruxelles, trebuie sa aveti in cadrul proiectului si parteneri transnationali implicati in activitatea eligibila pentru care se obtine finantarea respectiva.

Athletic: Va rog sa-mi spuneti unde anume trebuie sa depui dosarul?

Otilia Manta: In functie de tipul de investitie, in functie de amplasarea acesteia si in functie de sediul aplicantului (al beneficiarului de fonduri europene), proiectul dumneavoastra va fi depus la autoritatea de management si in cadrul programului de finantare in raza teritoriala care corespunde conditiilor mai sus enuntate.

Zlaczki: Buna ziua. Sunt interesat de obtinerea fondurilor pentru un proiect legat de producerea energiei electrice cu panouri solare: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri. Va multumesc. Zoltan Zlaczki

Otilia Manta: Avand in vedere ca in prezent dosarele programelor de finantare pentru perioada 2014-2020 sunt in negociere la Bruxelles, precum si avand in vedere experienta programelor din perioada 2007-2013, se vor mentine liniile majore de finantare, ceea ce inseamna ca un proiect ca al dumneavoastra poate sa obtina finantare nerambursabila in cadrul programului operational pentru cresterea competitivitatii economice (POSCCE). Elementele legate de scrierea proiectului trebuie fie date de o negociere directa a dumneavoastra cu firmele de proiectare si consultanta care au experienta pe piata romaneasca in acest moment, firme care se gasesc pe site-urile oficiale ale autoritatilor contractante. Beneficiarul de fonduri poate fi chiar si un start-up, cu conditia sa poata sa aiba sursa certa de cofinantare, atat din surse proprii, cat si din surse atrase (credit). Obtinerea se va face pe baza proiectului depus in cadrul unei sesiuni de selectie de proiecte anuntate de autoritatea contractanta, iar pentru perioada 2014-2020, credem ca primele sesiuni vor fi la inceputul anului 2015.

Adis: Buna ziua, am in proprietate o livada de meri si as vrea s-o extind. De cata suprafata de livada as avea nevoie sa ma incadrez in proiectul de plantatii de nuci si alti pomi fructiferi? Si de ce documente as avea nevoie pentru accesarea fondurilor pentru proiect?

Otilia Manta: Proiectul dvs asa cum l-ati descris succint este eligibil in cadrul PNDR 2014-2020, cu mentiunea de a dimensiona investitia in functie de rentabilitatea proiectului. Pot fi rentabile chiar si proiecte cu cateva hectare, dar cu o gandire strategica, echilibrata, astfel incat sa fie desfasurata o activitate profitabila. Investitiile pentru livezi in cadrul PNDR 2014-2020 pornesc de la cateva zeci de mii de euro si pot ajunge la valoarea maxima de 1 milion de euro. In functie de capacitatea dvs de cofinanatare si in functie de suprafata de teren detinuta, se poate dimensiona proiectul dvs astfel incat sa poata sa aiba si un grad bun de rentabilitate.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

17 COMENTARII

 1. Buna ziua . As dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru deschiderea unei frizerii sau pentru o plantatie de peri sau pentru o fabrica de paste fainoase ?

 2. Buna ziua,

  Avem o asociatie sportiva nonprofit. Suntem interesati daca se pot obtine fonduri nerambursabile pentru acoperirea unor terenuri de tenis?
  Multumesc.

 3. Buna ziua, am 42 de ani si vreau sa stiu daca pot sa beneficiez de fonduri europene pentru a infinta o micro-ferma ,mai precis achizitionarea a 10 vacute cu certificat de origine vreau sa precizez ca sunt inregistrat la apia cu 3 vaci metis

 4. Buna ziua,vreau sa stiu daca pot sa beneficiez de fonduri europene prin programul minimus 2018,pentru a infinta un club de sah?Achizitie spatiu,materiale de joc,auto etc

 5. Buna ziua!
  Sunt cadru didactic in mediul rural. Conditiille din clasa sunt foarte precare, in sensul ca nu exista mobilier, mesele si scaunele copiilor sunt de marimi diferite, dusumeaua si peretii au nevoie de imbunatatiri. Se poate concepe un proiect prin care sa se acceseze bani din fondurile europene pentru imbunatatirea conditiilor din sala de clasa?
  Multumesc!

 6. Bună ziua !

  Am în pregătire un proiect finanțat din fonduri europene. Contractul semnat cu o firmă de consultanță, pentru realizarea documentației (studii tehnice , DALI,documentații pentru obținere avize și depunere cerere de finanțare),prevede că se va derula în doua etape cu începere de la data emiterii ordinului de începere.
  Cele două etape sunt :două luni pentru realizarea documentației și încă o lună pentru pregătirea și depunerea cererii de finanțare.
  După finalizarea primei etape contractul prevede o verificare a documentației urmată de eventuale solicitari de completare/modificare.Date din documentația primei etape se folosesc și în etapa a doua.
  NU a fost prevazut în contract că etapa a doua se va derula NUMAI după finalizarea primei etape cu un certificat de acceptanta.
  Întrebarea la care va rugăm să ne răspundeți, este: Termenul de începere a etapei a doua se consideră că va începe odată cu primirea certificatului de acceptanță pentru prima etapa,după verificare, sau cele doua etape se consideră că se vor derula în mod continuu, legate ,fără nici o pauză de verificare și primire a acceptului de verificare a primei etape.

  Cu stimă și mulțumiri,

 7. Bună ziua! Este o situație pentru care trebuie să vă adresați unui specialist (avocat, firmă de consultanță juridică). Dacă este o încălcare a contractului, este o încălcare a drepturilor dv.. Doamne ajută!

 8. Bună ziua! Pentru aceasta trebuie să luați legătura cu autoritățile locale. Mulțumim pentru comentariu! O zi frumoasă!

 9. Bună ziua! Vă trebuie un proiect. Pentru aceasta adresați-vă unor firme specializate, apoi autorităților competente. Succes!

 10. Bună ziua! Pentru acest scop vă îndrumăm către autoritățile competente sau firmele de consultanță. O zi frumoasă! Succes!

 11. Mulțumim frumos pentru comentariu! Teoretic, da. Adresați-vă autorităților sau unei firme de consultanță în domeniu. O zi minunată!

 12. Vă mulțumim pentru comentariu și pentru lecturare. Vă recomandăm să vă adresați autorităților de profil. O zi minunată!

 13. Vă mulțumim pentru comentariu și pentru lecturare. Vă recomandăm să vă adresați autorităților de profil. O zi minunată!

 14. Bună ziua mă numesc Obadau Alexandra am 29 ani și asi dori sa accesez un fond european pentru a face o ferma de iepuri cum asi putea obține un fond sunt la inceput n-am accesat fonduri niciodată până acum mulțumesc de înțelegere .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here