Ghidul legumelor: Anghinarea rotundă

0
118

Anghinarea rotundăDeşi ambele se numesc anghinare, anghinarea rotundă şi anghinarea de Ierusalim (topinamburul) sunt plante complet diferite. Cea rotundă creşte ca un ciulin uriaş, iar de la ea se recoltează mugurii nedeschişi ai florii. Cealaltă este o plantă perenă înaltă, din familia florii-soarelui, de la care se mănâncă rădăcinile.

Anghinarea rotundă – Cynara scolymus

Această legumă consumată de obicei ca antreu are o aromă delicată. Frunzele argintii apar primăvara, iar vara planta produce muguri comestibili, care se deschid ca nişte uimitoare flori de ciulin violet dacă nu sunt recoltaţi la timp.

Mugurii, sau vârfurile, se recoltează vara, înainte de a începe să se deschidă şi când tulpina încă mai este flexibilă. Solzii exteriori duri sunt adunaţi în jurul unei baze mici, numită inimă, care e cea mai bună parte comestibilă.

În inimă se găseşte un ghem de fire mătăsoase. Acesta trebuie scos, înainte sau după ce este gătită anghinarea, iar solzii exteriori duri trebuie îndepărtaţi înainte de a o fierbe.

Anghinarea se consumă proaspăt gătită sau conservată în ulei. Şi tulpina poate fi curăţată de coajă şi gătită.

Cultivarea

Anghinarea este o plantă rezistentă la uscăciune, dar produce mai mulţi boboci dacă e cultivată într-un pământ mănos şi udată bine. Plantele tinere sau răsadurile se pun primăvara, în grupuri, în sol bine drenat. Vor înflori timp de două sau trei luni. Iarna, anghinarele se taie şi se acoperă cu un strat protector.

Recoltarea

O plantă poate produce până la 20 de muguri. întâi se taie mugurul din vârf, apoi cei laterali, folosind un cuţit ascuţit sau o foarfecă. Se taie cu 12 cm din tulpină.

Anghinarea nu prea are dăunători, în afară de limacşi, melci şi afide.

Soiuri

Există câteva soiuri cu muguri verzi, care cresc înalte de circa 1,5 m. „Violetta“ are muguri mov foarte decorativi şi creşte până la 1,2 m.

Cumpărarea și păstrarea

Căutaţi muguri cât mai închişi, cu solzi cărnoşi, care nu arată uscaţi sau ofiliţi. Chiar dacă e mai bine să fie consumaţi în ziua când au fost cumpăraţi, pot fi păstraţi în frigider, într-o pungă de plastic, până la patru zile.

Avantaje pentru sănătate

La anghinare beneficiile pentru sănătate se găsesc în frunze. Cercetările au arătat că extractul de frunze de anghinare stimulează vezica biliară să secrete mai mulţi acizi care descompun grăsimile. Crescând astfel cantitatea de fiere bogată în colesterol care este excretată din organism, ajuta la scăderea colesterolului LDL, care e periculos pentru inimă.

“Ghidul complet al legumelor” (Grădinărit. Sănătate, Frumusețe, Bricolaj. Rețete) Editura: Reader’s Digest, 2015

Citiți și alte articole de la rubrica Stil de viață.