Spectacolul “Solitaritate”, la Teatrul Național al Comunității Franceze din Bruxelles

0
125
Gianina Cărbunariu Spectacolul “Solitaritate”, creat de Gianina Carbunariu la Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu, va fi prezentat pe scena Teatrului Național al Comunității Franceze – Theatre National de la Communaute Francaise de Belgique din Bruxelles în perioada 28-31 ianuarie, anunță Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles.

Potrivit unui comunicat, evenimentul se va desfășura în parteneriat cu Teatrul Național Bruxelles, în cadrul proiectului European “Cities on stage”. Acesta este derulat cu fonduri europene din programul Cultura al UE (2011-2016).

“Cu o poetică proprie și o voce regizoral-dramaturgică puternică în peisajul autohton, Gianina Cărbunariu a conceput spectacolul Solitaritate pornind de la realitatea concretă a României contemporane. Cele cinci tablouri care se succed pe scenă surprind instantanee dintr-o țară în permanentă tranziție; o tara captivă între un trecut neînțeles și un viitor incert sau idealizat”, menționează sursa citată.

Institutului Cultural Român precizează că spectacolul “Solitaritate” a fost prezentat, la început de an, cu sprijinul ICR, și la un alt importante teatru european — Teatro de la Abadia din Madrid unde au avut loc două spectacole, în 23 și 24 ianuarie.

“Solitaritate” a fost prezentat la Madrid cu supratitrare în engleză și spaniolă.

La Bruxelles a fost prezentat în limba română, cu supratitrare în limbile engleză și franceză.

Spectacolul “Solitaritate” a fost prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediției 2014, care a celebrat democrația și diversitatea.

Decorul spectacolului este creat de Andu Dumitrescu; coregrafia este semnată de Florin Fieroiu; muzica de Bogdan Burlăcianu; costumele de Andrei Dinu. Din distribuție fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coșuleț, Diana Fufezan.

Considerată de critica de specialitate drept “copilul teribil al dramaturgiei contemporane românești”, Gianina Cărbunariu și-a început studiile dramatice în 1999, la Universitatea Națională de Teatru și Film “I. L. Caragiale”, București. Acolo a si continuat un Masterat în Scriere Dramatică (2006).

Gianina este membru fondator al grupului dramAcum. Aceasta este o platformă pentru dezvoltarea și promovarea dramaturgiei românești.

Piesele sale Stop the Tempo (2003) și mady-baby.edu/Kebab (2004), pe care le-a montat la Teatrul LUNI de la Green Hours și la Teatrul Foarte Mic, au fost traduse, publicate și montate în Germania, Franța, Irlanda, Polonia, Marea Britanie și Italia.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here