Giotto di Bondone: „Fiecare tablou este o călătorie într-un port sacru”.

0
2267
Cunoscut ca marele Giotto, Giotto di Bondone a fost cel mai important artist de la începutul Italiei renascentiste și al Școlii florentine de Pictură. El s-a născut în iulie 1266 în satul Vespignano, lângă Florența, ca fost fiul unui fermier pe nume Bondone, descris de însemnările vremurilor ca fiind „un om cu stare”.

Giotto di Bondone Deși este acceptat că numele lui este Giotto, există voci care spun că acesta este o abreviere de la Ambrogio (Ambrogiotto) sau Angelo (Angelotto), după cum se arată pe giottodibondone.org.

În cartea sa, Lives of the Artists,  Giorgio Vasari relatează că Giotto a fost un băiat păstor, un copil vesel și inteligent care a fost iubit de toți cei care l-au cunoscut.

El a fost descoperit de către marele pictor florentin Cimabue, care a remarcat un desenele sale pe o stâncă. Acesta a fost atât de impresionat de acestea, încât l-a întrebat pe copilul Giotto, dacă nu ar vrea să meargă cu el la Florența și să îi fie ucenic. Mulți cercetători consideră astăzi povestea o legendă și cred că este mai probabil ca familia di Bondone să se fi mutat în Florența, unde copilul a fost trimis ucenic în atelierul pictorului italian.

Maestru lui Giotto, Cimabue, a fost unul dintre cei doi mari pictori de renume din Toscana.

Celălalt a fost Duccio, care au lucrat în principal în Siena. În jurul 1280, Giotto l-a urmat pe Cimabue la Roma, unde a urmat o școală de pictori de fresce, dintre participanți cel  mai cunoscut a fost Pietro Cavallini.

Chemat de Sfântul Francisc de Assisi, cunoscut sub numele laic de Giovanni Bernardone, Cimabue merge la Assisi pentru a picta mai multe fresce mari în basilica pe care acesta o construise, și se pare că Giotto l-a însoțit.

Ciclul de opt fresce din biserica „Sfântul Francisc”  intitulată „Viețile Sfinților” sunt considerate a fi opera lui Giotto deși documente Ordinului Franciscan care păstrau informații referitoare la comisioane artistice din această perioadă au fost distruse de trupele lui Napoleon, care au transformat Biserica Superioară a Basilicii în grajd pentru cai.

Unele dintre cele mai timpurii surse biografice rămase, cum sunt cele ale lui Ghiberti și Riccobaldo Ferrarese, menționează fresca Sfântului Francisc din Biserica de Sus ca prima sa lucrare autonomă.

gioto2Potrivit lui Vasari, primele lucrări ale lui Giotto au fost pentru dominicani, la Santa Maria Novella.

Acestea includ o frescă a Buneivestiri și un Crucifix enorm, de aproximativ 5 metri, suspendat. Acesta a fost datat în jurul anului 1290 și, prin urmare, contemporan cu fresce Assisi.

Alte lucrări timpurii sunt Madonna și Copilului, tablou care poate fi admirat acum în biserica Santo Stefano Al Ponte, din Florența și tabloul Stigmata, care este expus în Muzeul Luvru.

În 1287, la vârsta de aproximativ 20 de ani, Giotto s-a căsătorit cu Ricevuta del Pela, cunoscută sub numele de „Ciuta”. Cuplul a avut mai mulți copii, se pare că opt,  dintre care unul, Francesco, a devenit un pictor.

În perioada 1297-1300, Giotto a lucrat ca în Roma.

Astăzi, mai există puține opere de artă din această perioadă. Basilica San Giovanni din Laterano găzduiește o mică parte dintr-un ciclu de fresce, pictată pentru Jubileul din 1300 la comanda papei Bonifaciu al VIII-lea. În această perioadă el a pictat și Badia Polyptych, care se află astăzi expusă în Galeria Uffizi din Florența. Opera de artă este alcătuită din cinci tablouri care înfățișează busturile Fecioarei Maria în centru și de la stânga la dreapta Sfântul Nicolae din Bari, Sfântul  Ioan Evanghelistul, Sfântul  Petru și Sfântul Benedict.

gioto3Undeva între 1303 și 1310 Giotto a executat și semnat opera sa cea mai influentă, a pictat  interiorul Capelei Scrovegni din Padova, Italia.

Construirea și decorarea acesteia au fost comandate de către Enrico degli Scrovegni pentru a ispăși păcatele tatălui său, construită alături de vechiul palat al familiei. Biserica dedicată Santei Maria della Carità este cunoscută sub numele de Capela Arena, deoarece a fost construită pe vechiul sit al unei arene romane. Peretele de vest este dominat de Judecata de Apoi iar pe fiecare parte a altarului sunt picturi complementare ale îngerului Gabriel și a Fecioarei Maria, reprezentând Bunavestire.

Ciclul este împărțit în 37 de scene, dispuse în jurul pereților laterali, pe 3 niveluri, începând din registrul superior cu povestea lui Ioachim și a  Anei, părinții Maicii Domnului și continuând cu povestea Fecioarei Maria. Viața lui Iisus ocupă două registre. Judecata de Apoi, umple întregul spațiu pictural al contra-fațadei.

Între 1306-1311, Giotto a fost în Asissi unde a pictat frescele din naosul Bisericii de Jos, inclusiv Viața lui Hristos și Capela Mariei Magdalena, bazându-se pe povestiri din Legenda de Aur, inclusiv portretul episcopului Teobaldo Pontano care a comandat lucrarea.

În 1311 a revenit în Florența, iar un document din același arată prezența sa în Roma, unde a executat un mozaic de fațada basilicii Sfântul Petru, comandat de cardinalul Jacopo Stefaneschi și din care acum mai există doar câteva fragmente. În acestă perioadă, artistul pictează și Adormirea Maicii Domnului expusă la muzeul de artă Gemäldegalerie din Berlin și Crucifixul din Biserica Ognissanti din Florența.

gioto4În 1318, Giotto a început să picteze capele pentru patru familii diferite florentine în biserica  Santa Croce, Bardi Chapel (viață Sfântului Francisc), Peruzzi Chapel (Viața Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Evanghelistul) Giugni Chapel (Faptele Apostolilor) și Tosinghi Spinelli Chapel (Viața Maicii Domnului).

Dintre cele patru, astăzi mai există doar Bardi Chapel și Peruzzi Chapel care demonstrează că, în ultimii ani stitul artistului a devenit mai frumos, poate ca un răspuns la stilul gotic internațional.

În 1328, după finalizarea Baroncelli Polyptych, a fost chemat de regele Robert de Anjou la Napoli.

Acolo, a rămas cu un grup de elevi până în 1333. Dintre lucrările executate în această perioadă, doar cîteva au supraviețuit timpului, dintre care un fragment dintr-o frescă care îl portretizează pe Iisus, intitulată Lamentation of Christ, din biserica Santa Chiara. În 1332 regele Robert la numit „primul  pictor de curte, cu o pensie anuală”.

Doi ani mai târziu, Giotto a fost numit arhitect-șef la Catedrala din Florența, din care campanila (clopotniţa), fondată de el la 18 iulie 1334, îi poartă numele, dar nu a fost finalizată conform planurilor sale.

În jurul anului 1337, artistul a călătorit la Milano cu Azzone Visconti, deși nici o dovadă a lucrărilor sale nu a fost descoperită în oraș.  

Ultima sa lucrare cunoscută, cu ajutorul asistenților săi, este decorarea a Podestà Capela din Bargello, Florența.

gioto5În ultimii ani de viață Giotto a devenit prieten cu Boccaccio și Sacchetti, care l-au prezentat în poveștile lor. În Divina Comedie, Dante a recunoscut măreția artistului dedicându-i Cântul al XI al Purgatoriului.

Giotto a murit în luna ianuarie a 1337, la vârsta de 70 de ani. Potrivit Vasari, Giotto a fost înmormântat în Santa Maria del Fiore, Catedrala din Florența, alături de Filippo Brunelleschi, unul dintre creatorii Renașterii italiene timpurii.

Emanuela Popa 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here