Giulgiul lui Hristos, expus timp de două luni la Domul din Torino

0
674

giulgiul_lui_hristos

În Italia, la Domul din Torino, va fi expus începând de duminică, timp de două luni, renumitul Giulgiu, despre care se spune că are imprimat chipul lui Iisus după crucificare. Şi în acest an intrarea este gratuită, dar se fac rezervări pe Internet. 

Până acum, şi-au anunţat prezenţa un milion de creştini. Mare parte dintre ei, din ţările Europei de Est. Pe zi, pot intra în medie 20.000 până la 50.000 de pelerini, potrivit preotului Roberto Gotardo, preşedintele Comisiei episcopale de la Torino.

“Giulgiul este ceva necunoscut. Chiar şi astăzi, nu există răspunsuri asupra apariţiei acestei pânze sau a traseului prin care a ajuns la Torino. În fine, nu este clar, deci se poate spune că este un mister. Oricum, giulgiul este deja de jumătate de secol între noi şi oferă un mare sprijin credinţei creştine, chiar dacă acel mister nu este încă descoperit, dar cu siguranţă, ceea ce vedem pe această pânză, chipul care apare este cel al lui Hristos”, a declarat Roberto Gotardo.

Ultima sa prezentare (“ostensus” în latină) a avut loc în 2010. În timpul celor cinci săptămâni cât Giulgiul a putut fi văzut de public, circa 2 milioane de vizitatori au trecut prin fața lui. Pânza urma să rămână în recipientul special cu argon până în 2025, an jubiliar, însă vizita papei Francisc la Torino, în 24 iunie, a schimbat programul. Suveranul pontif a ținut să se reculeagă în fața enigmaticului Giulgiu.

Cu această ocazie, la Torino, va avea loc și un colocviu științific internațional, în cadrul căruia vor fi evocate analizele legate de epoca din care datează Giulgiul și de felul în care s-a imprimat silueta pe pânza de in, fără vopsea sau alt mijloc.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here