Şcoală de gladiatori descoperită lângă Viena

0
206
gladiatoriiArheologii au descoperit pe malul Dunării în Austria rămăşiţele aproape intacte ale unei şcoli romane de gladiatori.

O echipă de cercetători a folosit tehnici de reconstrucţie 3D pentru a reda viaţă anticei şcoli unde au trăit, s-au antrenat şi au luptat gladiatori celebri. Imaginile create au fost făcute publice pe data de 26 februarie 2014.

Descoperirea spectaculoasă care a avut loc la sit-ul arheologic Carnuntum, lângă Viena, tocmai a fost anunţată în jurnalul Antiquity. Este prima ‘ludus gladiatorius’ (şcoala de antrenare a gladiatorilor) găsită înafară Romei sau a oraşului Pompeii, care aveau astfel de terenuri pentru antrenamentul gladiatorilor.

Deşi se crede că existau 100 de astfel de ‘ludi’ în imperiul Roman, aproape toate au fost distruse sau s-a construit altceva pe temeliile lor, acest fapt făcând imposibilă determinarea exactă a structurilor antice. O echipă de cercetători din Austria, Belgia şi Germania au folosit cele mai avansate tehnologii non-invazive, inclusiv supraveghere aeriană, inducţia electromagnetică şi radar subpământean pentru a reconstrui imaginea vechii şcoli din secolul al-II-lea, care este îngropată sub un câmp.

Rezultatele au dezvăluit că gladiatorii Romei antice trăiau şi se antrenau în nişte fortăreţe-închisoare.

Aşezământul cu 2 etaje era capabil să adăpostească pe puţin 80 de gladiatori; el era echipat cu o arenă pentru antrenament plasată în curtea centrală. Şcoala mai avea şi podele încălzite pentru antrenamentele de iarnă, băi, infirmierie, instalaţii sanitare şi un cimitir. Gladiatorii dormeau câte 2 sau 3 în celule de 3 metri pătraţi. Aceste celule erau separate de aripa cu camere mai mari în care dormeau antrenorii acestora, denumiţi magiştri. Acestia erau gladiatori supravieţuitori retraşi, specializaţi în predarea unui anumit stil de luptă sau folosirea anumitor arme.

“Era o închisoare; erau prizonieri”, afirma arheologul Wolfgang Neubauer de la Universitatea din Viena, conducătorul echipei de studiu. “Locuiau într-o închisoare de tip fortăreaţă cu o singură ieşire”. Neubauer susţine că gladiatorii erau o “afacere profitabilă” în Roma. Ei nu valorau nimic mai mult decât sclavii scumpi. În interiorul aşezării fortificate de 11.000 de metri pătraţi, gladiatorii se antrenau tot anul pentru luptă în amfiteatrul public din apropiere. “Nu erau omorâţi prea des, costau prea mult”, afirmă Neubauer. “Mai degrabă, mulţi alţi oameni erau omorâţi în amfiteatru, oameni care nu erau antrenaţi pentru luptă.

Se făcea multă vărsare de sânge.

Dar lupta dintre gladiatori avea ca scop să-şi demonstreze performanţele, nu să se omoare unul pe celălalt”.

Reconstruirea imaginii fortăreţei-închisoare contrazice ideea că gladiatorii călătoreau din oraş în oraş precum o trupă de circ. “Nu constituiau o echipă. Fiecare era pe cont propriu, antrenându-se pentru luptă şi aflând cu cine urmează să lupte la un stâlp central a cărui rămăşiţe se pot vedea în reconstituire”. Echipa de cercetare plănuieşte să facă analiza scheletelor găsite în cimitirul din apropiere, pentru a afla mai multe detalii despre viaţa luptătorilor antici.

Sursa: epochtimes-romania.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here