Grădinăritul, meșteritul și spălatul mașinii fac bine inimii persoanelor vârstnice

0
62

Meșteritul, grădinăritul, culesul de ciuperci sau spălatul mașinii sunt activități simple de zi cu zi care pot reduce riscul de criză cardiacă sau atac cerebral cu aproape 30% la persoanele de peste 60 de ani, arată un studiu menționat de AFP.

gradinaritPotrivit studiului desfășurat în Suedia, persoanele de peste 60 de ani care nu practică sport intensiv, dar care au de obicei astfel de activități sunt mai sănătoase vreme mai îndelungată decât sedentarii ce aleg să stea pe canapea.

”O viață zilnică în general activă, independent de practicarea regulată sau nu a unor exerciții fizice, se asociază cu o sănătate cardiovasculară și cu longevitatea”, se arată în studiul apărut marți în The British Journal of Sports Medicine.

Cercetarea s-a desfășurat pe 4.000 de locuitori ai capitalei suedeze, Stockholm, cu vârsta de peste 60 de ani, observați din 1997 în medie 12 ani și jumătate. Oamenii au declarat dacă practică anumite activități și cu ce frecvență. Acestea includeau reparații în casă, tunsul ierbii sau al gardului viu, întreținerea mașinii, pescuitul sau vânătoarea, mersul pe bicicletă sau culesul de ciuperci.

Conform cercetătorilor, în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de activitate fizică, riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară (infarct de miocard, accident vascular cerebral — AVC) a reieșit a fi cu 27% mai mic decât în cazul persoanelor inactive, iar riscul de deces din orice cauză — cu 30% mai mic, în perioada studiului.

Promovarea practicării zilnice a unor activități fizice ca grădinăritul și meșteritul în casă ar putea fi la fel de importantă ca îndemnul de a face gimnastică, jogging, adresat adulților spre vârsta a treia, mai ales în condițiile în care vor exista tot mai mulți vârstnici în multe regiuni ale lumii, menționează autorii. Ei au ținut seama și de alți factori care ar fi putut influența rezultatele, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, alimentația, nivelul de educație și starea civilă.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here