Grafenul, metalul fluid care revoluţionează tehnologia

0
183

grafenGrafenul este considerat de oamenii de ştiinţă drept materialul viitorului. Cu toate că a fost descoperit în urmă cu un deceniu, cercetătorii încă încearcă să-i înţeleagă structura, iar rezultatele sunt cu adevărat impresionante.

Savanţii de la Universitatea Harvard şi Rayton BBN Technology au reuşit să dezvolte noi metode, prin intermediul cărora au reuşit să obţină grafen extrem de pur şi să îi măsoare, mai apoi, conductivitatea termică.

Potrivit Descoperă, specialiştii, conduşi de profesorul Philip Kim, speră ca tehnicile pe care le-au conceput să fie utilizate în producerea de dispozitive foarte eficiente din punct de vedere termoelectric.

Oamenii de ştiinţă americani au introdus un strat de grafen, având o grosime de doar un atom, între mai multe straturi produse dintr-un cristal cu o structură atomică asemănătoare grafenului, după care fizicienii au turnat pe suprafaţa probei o aşa-numită “supă termică”, care conţinea atât particule încărcate negativ, cât şi particule încărcate pozitiv.

Astfel, aceştia au constat cu surprindere că particulele se deplasau pe suprafaţa grafenului sub forma unor curente termice, dar şi electrice. Observaţia este una importantă, deoarece este făcută în premieră asupra unui metal.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here