Rugăciunea – între cuvânt şi trăire (I)

0
327

Stiinta si spiritualitatea (Gregg Braden) :

“Sunt convins că ceea ce este energia nucleară în lumea materială, este rugăciunea în lumea spirituală. Prin rugăciune apăsăm pe butoanele cerului, făcând cu efect jertfa lui Iisus Hristos pentru miliardele de oameni de pe glob » (Liviu Olah).

gregg bradenMulte întrebări referitoare la rugăciune, modul de a ne ruga şi efectele acesteia – împlinirea rugăciunii în plan fizic – au răscolit omenirea dintotdeauna, iar omul de rând a căutat mereu răspunsuri, mare parte din ele fiind date de religie, însă niciodată până în ultimele decenii, ştiinţa nu a fost implicată atât de adânc în căutarea sensurilor, resurselor şi efectelor rugăciunii, în plan individual şi global.

Inşiruirea mecanică a unor cuvinte nu inseamna rugaciune.

Deşi majoritatea dintre noi ştiu şi recunosc că rugăciunea este cea care ne alină, ne aduce într-o stare mai apropiată de Divinitate şi de însuşi sufletul nostru, totuşi niciodată ca până acum nu am fost interesaţi şi nu am cercetat în profunzime ce este şi ce presupune adevărata rugăciune, crezând că înşiruirea mecanică a unor cuvinte, în anumite momente ale zilei, înseamnă rugăciune şi atât.

Iată că ultimele rezultate ştiinţifice au demonstrat fără putinţă de tăgadă că rugăciunea adevărată, cea care îmbină puterea cuvintelor cu vibraţia emanată de emoţiile şi sentimentele din timpul rugăciunii sau chiar numai simpla întoarcere a omului înspre interiorul său şi trăirea în inimă a unor sentimente ca apreciere, recunoştinţă şi compasiune, pot face schimbări remarcabile, de la vindecări spontane, până la instaurarea păcii în zone de conflict.

Unul dintre renumiţii cercetători şi căutători în acest domeniu vast care uneşte ştiinţa cu spiritualitatea este şi scriitorul Gregg Braden

El a venit în această vară, şi în ţara noastră, în perioada 31 august – 1septembrie, pentru a ţine o conferinţă pe această temă, numită în limba română « Adevăr profund. Viaţa pe muchie de cuţit», iar după cum apărea în materialele expuse: «The turning point», adică Punctul de răscruce/ de alegere.

Gregg Braden este autor a numeroase cărţi, din care mare parte traduse şi editate de Editura For You şi în ţara noastră, de exemplu: “Efectul Isaia”, “Codul lui Dumnezeu”, “Matricea Divină”, “Vindecarea spontată a credinţei”, ”Trezirea la puncul zero” ș.a.- în toate expunând rezultatele ştiinţifice, care, coroborate cu învăţăturile din mii de texte studiate în mănăstirile şi templele pe care le-a vizitat, dovedesc adevărul şi profunzimea cuvintelor Bibliei şi ale textelor sacre.

În toate aceste cărţi, Gregg Braden a adunat rezultatele cercetărilor ştiinţifice, pe care le-a comparat cu învăţăturile scrierilor sacre cunoscute pe Pământ şi a ajuns la concluzia că toată învăţătura adunată în aceste cărţi sfinte este dovedită ştiinţific, iar pentru noi, creştinii, este cu atât mai minunat că toate învăţăturile Bibliei şi mai ales cuvintele simple, dar pline de profunzime ale Mântuitorului, sunt recunoscute şi demonstrate de experimentele ştiinţifice efectuate în diferite institute de cercetare din lume.

A fost astfel demonstrată puterea rugăciunii colective…

Dar mai ales împlinirea rugăciunii atunci când crezi cu adevărat că ceea ce ai cerut în rugăciune s-a şi împlinit, adică atunci când cuvintele tale se împletesc cu emoţiile şi sentimentele din spatele cuvintelor, cu trăirea adevărată şi autentică a ceea ce îţi doreşti sau pentru ce te rogi, ca fiind deja împlinit, dar mai mult, atunci când mai multe persoane fac aceeaşi rugăciune şi au aceeaşi trăire în acelaşi timp, efectele sunt covârşitoare şi- pentru a convinge şi pe eventualul «Toma necredinciosul» , sunt şi măsurabile.

Gregg Braden – «Matricea divină» şi «Vindecarea spontană a credinţei»

Astfel, una dintre cele mai grăitoare exemple despre modul în care sentimentele şi credinţele unui grup afectează o regiune geografică extinsă a fost documentat de către un experiment curajos, realizat în timpul războiului dintre Liban şi Israel care a început în anul 1982- experiment expus de Gregg Braden atât în cartea «Matricea divină» , cât şi în «Vindecarea spontană a credinţei» .

În acea perioadă, cercetătorii au «pregătit»  un grup de oameni să «simtă»  pacea în corpurile lor, gândindu-se că aceasta deja exista, deci să fie ei înşişi pacea, si nu rugându-se doar «pentru»  pace, pentru ca ea să apară.

În acest experiment particular, cei implicaţi au folosit o anumită formă de meditaţie, pentru a ajunge să trăiască acest sentiment al păcii ca existând deja în interiorul lor.

La anumite ore şi în anumite zile ale lunii, aceşti oameni se duceau în zonele sfâşiate de război ale Orientului Mijlociu ; în timpul când ei simţeau pace, activităţile teroriste au încetat, rata crimelor împotriva populaţiei a scăzut, numărul de vizite în camerele de urgenţă ale spitalelor a scăzut, iar incidenţa accidentelor rutiere s-a redus şi ea. Când sentimentele participanţilor s-au schimbat, statisticile s-au inversat. Studiul a confirmat descoperirile care arătau că dacă un procent mic de populaţie creează pace în interiorul ei, acest lucru se reflectă în lumea înconjurătoare.

Toate aceste experimente au luat în considerare zilele saptămânii, sărbătorile şi chiar ciclul lunar.

Datele au fost atât de consecvente, încât în final cercetătorii au ajuns chiar să identifice de câţi oameni care împărtăşesc această stare de pace este nevoie, înainte ca ea să fie oglindită în lume. Numărul este radăcina pătrată a unui singur procent din populaţie. Această formulă produce valori mai mici decât s-au aşteptat cercetătorii. De exemplu, într-un oraş cu un million de locuitori, numărul este o sută. Oricum, cu cât sunt mai mulţi oameni implicaţi, cu atât efectul este mai rapid. Studiul a devenit cunoscut sub numele « International Peace Project» (Proiectul internaţional  pentru pace) din Orientul Mijlociu, iar rezultatele au fost publicate în “The Journal of Conflict Resolution”, în 1998.

Iată deci cea mai bună ilustrare şi mai ales dovada ştiinţifică  a cuvintelor Mântuitorului :

« De aceea vă spun că orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit şi-l veţi avea ».  (Marcu 11 :24).

Astfel, când participanţii înşişi au trăit starea de pace în interiorul lor  ca şi când ea există deja, aceasta într-adevăr se manifestă şi în afara lor, în lume, demonstrând că sentimentul şi convingerea că deja rugăciunea ta s-a implinit în chiar momentul acesteia, este cheia împlinirii rugăciunii.

Multă vreme aceste vorbe ale Mântuitorului mi-au scormonit şi mie cotloanele înţelegerii. Cumva, ceva îmi spunea că aceste vorbe au un înţeles mai profund şi  mult mai subtil, care mult timp mi-a scăpat, însă odată cu aceste cercetări, care nu au fost singulare, am început să reflectez şi să aprofundez  destul de timid sensul autentic al învăţăturilor simple ale Mântuitorului, dar care, înţelese şi aplicate, au o putere miraculoasă asupra noastră, dar şi asupra lumii întregi.

Convins de toate aceste experimente, Gregg Braden a continuat el însuşi cercetarea, mergând în temple străvechi, în mănăstiri ascunse în tainiţele munţilor, a cercetat biblioteci întregi cu texte uitate şi necunoscute populaţiei şi, după ce a trăit, s-a rugat, a meditat şi a studiat împreună cu trăitorii acelor locuri a inţeles pe deplin acelaşi mesaj simplu : pentru a manifesta ceea ce dorim, lucrul pentru care ne rugăm, trebuie sa devenim modul acela de a fi, adică în iubirea noastră pentru acea stare… să trăim efectiv în noua stare pe care ne-o dorim şi să uităm vechea stare.

Noi trebuie sa ne confundam cu obiectul dorintei.

Cu alte cuvinte, dacă rugăciunile noastre ar viza pacea (ca în experimentul de mai sus), nu trebuie doar să cerem pace, ci trebuie sa fim noi înşine pacea pe care o dorim; dacă dorim armonie, să fim deja şi să ne manifestăm armonia; astfel credinţa noastră că deja am primit ceea ce ne dorim va aduce acel ceva.

Dacă ne dorim de exemplu vindecare şi sănătate, nu este suficient să înşiruim cereri pentru acestea; trebuie deja să manifestăm atâta credinţă că deja vindecarea s-a produs, că starea de sănătate este deja prezentă şi atunci se vor împlini cuvintele Mântuitorului: ”Credinţa ta te-a vindecat”. Credinţa în vindecare, împletită cu adevărul învaţăturilor Domnului Nostru Iisus.

Într-una din mănăstirile pe care le-a vizitat,  Gregg Braden a fost extrem de curios să afle ce se intâmplă cu călugării care stau în rugăciune ore în şir şi le-a pus fiecăruia dintre ei aceeaşi întrebare: ”Când noi te vedem în rugăciune, tu ce faci de fapt ? Când te vedem intonând şi încântând timp de 14-16 ore pe zi, ce ţi se intamplă ţie, în interior?”.

Răspunsul unuia dintre călugări a creat o senzaţie puternică, deoarece acesta i-a spus în mod simplu : “Nu ne-ai văzut niciodată în rugăciunile noastre, pentru că o rugaciune nu poate fi văzută. Ceea ce ai văzut este ceea ce facem noi, ca să creăm în corpul nostru simţirea. Acea simţire este rugăciunea”.

Angela Trifescu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here