Greșelile și lipsa de răspundere

0
102

gresealaIar David, văzându-l pe îngerul care lovea poporul, a zis către Domnul: „Iată, eu sunt cel ce a păcătuit, eu, păstorul, eu sunt cel ce a făcut răul; dar oile acestea ce-au făcut?… Fie-Ți mâna împotriva mea și împotriva casei tatălui meu!” ( II Regi 24, 17)

Mulți obișnuiesc să dea vina pe alții, atunci când s-a întâmplat vreo nenorocire sau vreun eșec din vina lor.

Vă amintiți purtarea lui Saul, atunci când Samuel l-a acuzat de neascultare: a dat vina pe tot poporul. Mai corect a procedat David în cazul de față. El s-a aflat în situația de a vedea cum e pedepsit poporul pentru o vină pe care ar fi trebuit să și-o asume el și Îl cheamă pe Domnul, rugându-L să ridice pedeapsa aplicată poporului, întorcând-o asupra sa.

Iată o lecție pentru fiecare. Să nu aruncăm  asupra altora răspunderea care ne revenea doar nouă, ci să dăm socoteală de faptele noastre. Dacă ajungem să suferim din vina noastră, să suportăm pedeapsa fără crâcnire, cu conștiința deplină că o merităm, să nu învinuim pe nimeni și să nu admitem ca, oameni care nu au nicio vină, să sufere din cauza noastră. Mulți se revoltă când le vine o pedeapsă „de Sus”, când de fapt ar trebui să se smerească sub mâna Atotțiitorului, conștienți că au păcătuit, să vină la El, să cadă la picioarele Mântuitorului. Numai duhul smereniei, pocăinței, supunerii este bineplăcut lui Dumnezeu, Care vrea să-l trezească în noi, trimițându-ne încercări.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here