Cum aveți grijă de buzele dumneavoastră?

0
146
BuzeleȘtiați că…

Buzele se subțiază pe măsură ce înaintăm în vârstă?

Buzele nu transpiră?

Sângele dă nuanța roșiatică a buzelor?

Este foarte important să ne amintim că buzele sunt o parte a pielii noastre și ar trebui să fie protejate la fel de atent ca alte părți ale corpului nostru. De cele mai multe ori, balsamurile de buze maschează problema pentru scurt timp, în loc să ajute cu adevărat la vindecarea buzelor uscate sau crăpate.

„Trebuie să vă gândiți la buze ca la un burete. Atunci când sunt expuse la umiditate, absorb apa și se umflă. Când sunt deshidratate, se usucă și se micșorează”, explică Bruce Bart, medic dermatolog la Hennepin County Medical Center din Minneapolis. Pielea de pe buze este mai subțire, lăsând vasele de sânge să fie mai vizibile și fiind mai sensibilă la factorii externi.

Pielea noastră produce un ulei natural prin glandele sebacee, numit sebum, care ajută la menținerea hidratării pielii. Cu toate acestea, buzele nu produc sebum și sunt expuse mediului exterior fără protecție. În plus, buzele nu conțin aceeași cantitate de melamină (substanță care conferă pielii noastre culoare) ca restul pielii. Acest lucru înseamnă că buzele nu se pot bronza, însă se pot arde prin expunerea la soare. Atât în perioadele calde, cât și în cele răcorase, buzele au nevoie de îngrijire și de hidratare, evitându-se aplicarea produselor chimice fără efecte benefice de durată.

Protejați-vă buzele de temperaturile extreme

La fel ca restul pielii noastre, buzele noastre au nevoie de îngrijire și protecție speciale.  Puteți aplica balsamuri de buze și creme hidratante care conțin și protecție solară pentru a preveni uscarea și arderea buzelor. Atât temperaturile ridicate, cât și cele scăzute pot cauza daune (uscare, crăpare) buzelor dumneavoastră, de aceea se recomandă evitarea umezelii și păstrarea texturii moi a buzelor.

Folosiți produse cu extracte naturale și de calitate

Trebuie să încercați să folosiți creme de buze, de hidradare sau cu efect de scrub care nu conțin substanțe chimice nocive. Ingrediente frecvent utilizate în balsamurile de buze comerciale, precum dioxidul de titan, mentolul, camforul sau fenolul, conduc la iritații, uscare și exfoliere a buzelor. Utilizați produsele care conțin extracte naturale pentru a vă menține buzele moi și hidratate pentru mai mult timp. Chiar dacă sunteți nevoiți să cheltuiți mai mult pentru a cumpăra produse de calitate, această investiție are efecte pe termen lung asupra sănătății buzelor dumneavoastră.

Curățați-vă în profunzime buzele o dată pe săptămână

La un anumit interval de timp, este necesară o exfoliere a buzelor, pentru a îndepărta celulele moarte și poluanții. Un scrub cu extracte de fructe și alte elemente naturale vă poate asigura o curățare profundă a buzelor dumneavoastră. Acest lucru vă ajută să scăpați de impurități și să vă păstrați nuanța naturală și sănătoasă a buzelor.

Nu uitați de hidratare

Din cauza diferențelor de temperatură, buzele noastre au nevoie de o grijă în plus pentru a rămâne hidratate. Se poate aplica o cremă hidratantă pentru buze de două ori pe zi, în special din cele care conțin vitamina E și extracte de uleiuri naturale.

Masați-vă buzele

Masajul este o formă de relaxare și de păstrare în formă a buzelor dumneavoastră. Puteți să vă masați buzele în fiecare zi pentru a crește circulația sângelui în aceste zone. Folosirea unui cub de gheață vă poate ajuta în acest sens și vă poate oferi o culoare senzuală a buzelor.

Consumați alimente prietenoase cu buzele dumneavoastră

Fructele, legumele și alimentele sănătoase care furnizează vitamine și minerale păstrează buzele hidratate și sănătoase. Alimentele picante și sărate conduc la deteriorarea buzelor. De asemenea, încercați să evitați cafeaua, ceaiul sau supele fierbinți, întrucât sunt sensibile la astfel de temperaturi, la fel ca alte zone ale pielii dumneavoastră. Consumați suficientă apă pentru a preveni deshidratarea organismului și a vă menține inclusiv buzele hidratate.

Obiceiurile din viața de zi cu zi vă pot afecta buzele

Evitați ca saliva să ajungă pe buze deoarece se produce efectul invers față de cel așteptat, buzele uscându-se în scurt timp. Obiceiul mușcării buzelor este, de asemenea, nociv întrucât nu face decât să faciliteze crăparea acestora. De asemenea, tutunul este foarte dăunător pentru buze, modificându-le culoarea și textura.

Aveți grijă de buze în mod natural

Puteți folosi sucul de lămâie pentru curățarea buzelor, întrucât asigură o curățare profundă și eliminarea celulelor moarte și a impurităților. După procesul de curățare se recomandă aplicarea mierii de albine pentru hidratarea buzelor și menținerea catifelării. Mierea conține proprietăți și enzime care ajută să absoarbă umezeala, ceea ce le face netede și moi. Acoperiți-vă buzele cu miere timp de 15 minute pe zi, repetarea acestui proces fiind o garanție a luptei împotriva buzelor uscate și crăpate. Petalele de trandafiri macerate în lapte și gelul de aloe vera sunt alte modalități simple, dar eficiente de păstrare a sănătății buzelor.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here