Griji fără rost

0
159

grijiDe cum se naște copilul, tatăl se dă peste cap și se ocupă nu de cum ar trebui să-i rânduiască viața cum se cuvine, ci de cum s-o împodobească și de bijuteriile și de hainele pe care acesta le va purta.

De ce, omule? Bine, tu le porți, dar de ce vrei să-l înveți și pe copil cu această nebunie pe care încă n-o cunoaște?

De ce-i atârni podoabe la gât? Ți-ar trebui un profesor bun care să-ți educe bine copilul, nu aur.

Îi lași plete, după portul femeiesc, făcându-l să semene cu o fată și în felul acesta îi slăbești și îi moi firea puternică, bărbătească. Din prima clipă sădești în el iubirea pentru bani și îl convingi să-i placă numai lucrurile nefolositoare. De ce uneltești împotriva lui? De ce-l înveți să se lase ademenit și să caute cu ardoare cele trupești? Spune Scriptura: „…necinste este pentru un bărbat să-și lase părul lung…”(I Corinteni 11, 14). Nu așa e după fire. Nu o dorește Dumnezeu, ba, dimpotrivă, El cere bărbaților să-și tundă părul. Părul lung ține de credințele și de superstițiile vechilor greci.

Mulți își atârnă cercei de aur și în urechi, când nici fetele n-ar trebui să poarte. Voi și pe băieți îi duceți la pierzare.

Poate mulți dintre voi vor râde de ce spun, socotind că sunt lucruri fără importanță. Dimpotrivă, sunt foarte importante. Dacă o fetiță se învață acasă cu podoabele femeiești, când va pleca din casa părintească, va fi o soție dificilă și insuportabilă și își va împovăra soțul mai ceva decât strângătorii de biruri.

V-am mai spus și altădată, răul începe să devină greu de înfruntat și de învins atunci când nimeni nu mai vorbește de puritate, de cumințenie, de neprihănire, nimeni nu mai vorbește de înțelepciune și de disprețuirea banilor și a slavei, nimeni nu mai vorbește despre sfaturile și poruncile din Scriptură.

„Părinții  și educarea copiilor” – Sf. Ioan Gură de Aur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here