„Grolarul” – o nouă specie de urs, mărturie a încălzirii globale

0
935

ursSpecialiștii în studiul urșilor s-au reunit la Paris, vineri, 28 martie pentru a dezbate fenomenul de reproducere dintre ursul grizzly și ursul polar din Nordul Canadei.

Încălzirea globală poate avea cosecinţe ciudate. Cercetătorii faunei au observat în nordul Canadei o nouă specie de urs: „grolar” sau „pizzly”. Acest urs alb cu pete maro este rezultatul împerecherii dintre o femelă de urs polar și un mascul grizzly. O dată cu topirea ghețarilor, ursul polar se îndreaptă spre sudul Canadei, în timp ce ursul brun urcă în pădurile din nord. Astăzi există puţin mai mult de cinci astfel de hibrizi ai mamei naturi. Această corcitură dintre cele două specii a fost observată încă de acum 40 de ani la grădina zoologică Thoiry din Franța. În libertate, împerechindu-se, ursul grizly și ursul polar au dat naștere puilor de „grolar” de mai târziu.

Îndepărtați geografic, apropiați genetic

Apariția acestui nou urs demonstrează capacitatea animalelor de a se adapta încălzirii climatice. Dar „grolarul” nu este „în nici un caz o nouă specie de urs”, subliniează Rémy Marion, specialist în ursul polar. „Pentru a avea o nouă specie, ar trebui ca patrimoniul genetic al acestui hibrid să fie izolat. Iar aici nu e cazul”, a explicat el pentru Figaro.fr. Grolarul este o excepție, deoarece este singurul capabil să se reproducă. „Din punct de vedere geografic, cele două specii sunt îndepărtate, dar genetic vorbind au multe similarități care le permit progeniturilor să fie fertile”. Acum mai bine de 600.000 de ani, ursul polar și cel brun erau unul și același, își amintește expertul. Cât despre posibiltatea apariției unei noi specii de urs de-acum într-o sută de ani, Rémy Marion nu vrea să se grăbească. „Nașterea unui hibrid rămâne un fenomen izolat și nu se poate spune că va continua”, ne explică cercetătorul.

O amenințare pentru ursul polar?

Oamenii de știință poartă discuții contradictorii în jurul ursului „grolar” și a ursului polar. După unii, acest hibrid ar putea accelera dispariția ursului polar. „Nu putem spune însă că hibridizarea este o șansă de supraviețuire, în sensul în care slăbește astfel treptat patrimoniul genetic al aminalelor”, dă expicaţii un cercetător în biologia evolutivă din Atlantico.

Alții sublinează riscul tulburărilor comportamentale sau psihice frecvente la speciile hibride. De exemplu, grolarul poate fi mai puțin rezistent la frig decât ursul polar și nu va putea supraviețui în mediul nostru climatic. În opinia lui Rémy Marion, ursul grolar are un puternic potențial să reînvie populația de urși polari pe cale de dispariție.

Sursa: lefigaro.fr

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here