Grotele de la Folx-Les-Caves

0
36

Grotele de la Folx-Les-Caves .
Orp-Jauche, Brabantul Valon.
Cum cobori o serie de trepte înguste, la 15 m sub mica localitate Folx-Les-Caves, dai de nişte grote făcute de mâna omului ce se întind pe aproape 6 ha. Au fost săpate în tuf — cenuşă vulcanică comprimată —, probabil în timpul perioadei romane sau în Evul Mediu.

În 1886, ţăranii au început să cultive ciuperci în grotele întunecoase şi reci — ceea ce se mai întâmplă şi azi. Înaintea epocii ciupercilor, peştera era folosită ca refugiu de către tâlharii hăituiţi. Cuvintele şi numele scrijelite pe pereţi — un soi de graffiti înainte de invenţia tubului cu vopsea — sunt mărturia foştilor săi locatari. Printre cei mai faimoşi se numără Pierre Colon, un hoţ din secolul al XVIII-lea care îi jefuia pe trecători şi împărţea prada cu săracii. Colon a fost închis, dar a evadat după ce soţia lui a recurs la şiretlicul de-acum bine cunoscut şi a ascuns cuţitul în pâine. Legenda lui Colon este sărbătorită în fiecare an, la începutul lunii octombrie, cu un festival al muzicii, dansului şi gastronomiei.
Strada Auguste Baccus, 35, Orp-Jauche. Orp-Jauche se găseşte la o oră est de Bruxelles. N 50.669216 E 4.941959.

V-ar mai putea intersa și aceste articole.

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here