Grupul şi modalităţile de a deveni un membru al acestuia

0
78

uniune

Grupul şi rolurile lui

Nu este întotdeauna ușor să ne găsim locul în cadrul unui grup. Obiectivele sunt numeroase și greu de identificat. Deseori, dificultățile noastre relaționale sunt sporite de numărul persoanelor prezente și, mai ales, de ceaa ce se numește presiunea conformității.

Aceasta se traduce prin tendința noastră de a fi de acord cu ceea ce acceptă grupul în ansamblu (adică de a fi oaia obișnuită să urmeze turma).

Ce presupune grupul?

Presiune conformității este în contrast cu afirmarea personală a gândurilor, sentimentelor și acțiunilor. Există exemple grăitoare, după cum urmează:

 • La sfârșitul meselor în familie doresc să dansez, dar nu mai dansează nimeni…;
 • La reuniuni mi-aș dori să fac o pauză, dar cum nimeni nu mai face pauză, renunț și eu…;
 • Nu mi-e poftă să mănânc ciocolată, dar dacă mănâncă restul…;
 • Vreau să întreb ceva legat de o problemă, dar cum nimeni nu pune întrebări și lumea pare să înțeleagă…;
 • Cineva întreabă dacă toată lumea e de acord; eu nu prea sunt dar dacă nimeni nu spune nimic…;

Ce este presiunea?

Presiune este rezultatul nevoii noastre de apartenență la un grup, de a fi acceptați ca parte integrantă a grupului. Așadar, atunci când suntem într-un grup, sunt în “conflict” dorința noastră de afirmare a ego-ului personal (nevoile, dorințele, gândurile și opțiunile noastre) și cea de a ne integra în grup (care este tot o nevoie). Dacă avem probleme relaționale, ele vor fi amplificate de presiunea conformității.

Identificarea persoanei pentru selectarea grupului

Ocuparea unui loc eficient în cadrul grupului presupune afirmarea propriei persoane: trebuie să vă exprimați favorizând în acealași timp, integrarea dumneavoastră în grup. Afirmarea propriei persoane nu înseamnă a te opune grupului, ci a răspunde la întrebarea “Ce aduc eu în plus grupului?”.

Integrarea în grup nu presupune a fuziona cu acesta, ci a răspunde la întrebarea: “ce am eu în comun cu membrii grupului?”.

Pentru a vă integra mai ușor, este important să vă decideți asupra opțiunilor dumneavoastră înainte de a vă alătura celorlalți, deoarece situația din grupul dorit vă va limita capacitățile din cauza principiului presiunii conformității. Deciziile luate înainte sunt mai ușor de pus în practică.

Întrebări ajutătoare

Vă puteți pune întrebări privind obiectivele dumneavoastră, rolul pe care vreți și îl jucați, trăirile pe care vreți să le aveți pentru a alege grupul potrivit:

 • Care sunt obiectivele mele?
 • Cu cine vreau să vorbesc (pentru a mă așeza lângă el la masă)?
 • Despre ce vreau să vorbesc?
 • Cum mă îmbrac?
 • Ce mi s-a întâmplat important în ultima vreme?
 • Despre ce proiecte aș vrea să vorbesc?
 • Care este minimul relațional pe care mi-l stabilesc pentru relațiile cu anumite persoane?
 • Cui vreau să îi fac plăcere?
 • Ce vreau să fac?

Viaţa profesională şi grupul

Când este vorba despre viața profesională, dacă formulăm toate aceste întrebări puțin diferit, putem distinge două poziți: cea personală și cea funcțională.

Ocuparea poziției personale înseamnă afirmarea într-o situație care merită acest lucru, înseamnă a îndrăzni să vorbim, să spunem și să ne ocupăm fizic locul. Ocuparea poziției funcționale însemană a ne înțelege în mod clar funcția, rolul, obiectivul personal și pe cel al grupului, procedura urmată, rolurile și funcțiile fiecăruia.

În acest caz, atitudinea dumneavoastră în cadrul grupului se bazează pe clarificarea rolului pe care îl jucați (și acest lucru îl puteți face înainte de a fi parte a unui grup).

Alte întrebări

Se pot pune următoarele întrebări: Care este obiectivul meu? Care este scopul meu? Cum a fost prevăzută desfășurarea întâlnirii? Cine ce face? Cât timp va dura? Ce rezultate se așteaptă să se obțină la această întâlnire?

Rezolvarea dificultăților de comunicare, Fabrice Lacombe

Pentru mai multe articole despre grupuri şi colectivităţi, click aici 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here