Grupuri de sprijin şi concursuri pentru promovarea orelor de religie în şcoli

0
80

ora-de-religiePărinţi de profesii diferite care doresc păstrarea orelor de religie în şcoli, reuniţi în Asociaţia “Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) – Filiala Suceava, organizaţie non-guvernamentală, independentă, apolitică şi fără afiliere profesională, au înfiinţat grupuri de sprijin la Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

APOR Suceava urmează să înfiinţeze astfel de grupuri de sprijin şi la Fălticeni, Siret şi Vatra Dornei, informează Agerpres.

Preşedintele APOR Suceava, medicul chirurg Valeriu Gavrilovici, a declarat că scopul principal al asociaţiei este acela de a susţine şi îmbunătăţi predarea religiei în şcoală, prin susţinerea şi promovarea valorilor religioase atât în rândul elevilor, cât şi al părinţilor. El a arătat că, pe termen scurt, obiectivul grupurilor de sprijin este de a strânge adeziuni pentru APOR şi a constitui nuclee la nivelul şcolilor şi liceelor din judeţ pentru mobilizarea părinţilor să meargă la şcolile unde sunt înscrişi copiii lor şi să depună cereri pentru ora de religie, ultima zi de depunere a cererilor fiind 6 martie.

”Trebuie să-i convingem pe deputaţii şi senatorii noştri din toate circumscripţiile electorale, indiferent de culoarea politică, să voteze responsabil, adică pentru ora de religie. Ne dorim ca părinţii să nu fie puşi în situaţia de a merge în fiecare an să depună cerere, ci cererea să fie depusă la începutul fiecărui ciclu de învăţământ, iar cei care doresc să se retragă să o poată face tot printr-o cerere”, a spus Gavrilovici, adăugând că, în prezent, membrii asociaţiei şi ai grupurilor de sprijin lucrează “la o mapă tematică care să vină în sprijinul parlamentarilor care vor dezbate în Parlament punerea în acord a hotărârii Curţii Constituţionale cu legea.

”Religia trebuie să rămână în şcoală, pentru că face parte din baza formării oricărui copil. Un copil care învaţă de mic în familie şi în şcoală valorile de compasiune, iubire şi toate celelalte lucruri care îl fac bun va deveni un om bun pentru societate şi toată lumea va fi câştigată. Ca obiectiv pe termen lung, ne-am propus să susţinem simbolurile şi valorile religioase în spaţiul public”, a spus Gavrilovici.

Pe de altă parte, Mănăstirea Sihăstria Putnei din judeţul Suceava a anunţat organizarea unui concurs cu premii pentru cel mai frumos eseu cu tema ”De ce este importantă ora de Religie pentru mine?”, pentru care se vor oferi premii în valoare totală de 5.500 lei. La concurs pot participa ”toţi elevii care îndrăgesc ora de religie şi care vor să împărtăşească şi cu alţii aprecierile lor”.

Vor fi desemnate câştigătoare eseurile în care argumentele au fost prezentate ”cât mai frumos şi mai convingător”, lucrările urmând a fi evaluate de preoţi din mănăstire şi profesori sau învăţători din zonă. Premierea va avea loc pe 12 aprilie, în duminica Sfintelor Paşti, la finalul slujbei de ”A doua Înviere”. Se vor acorda câte trei premii, de câte 700 lei, 500 lei şi 300 de lei, pentru fiecare dintre cele trei cicluri de învăţământ, primar, gimnazial, liceal. Totodată, va fi acordat un premiu special, în valoare de o mie de lei.

Duminică, la Suceava, sute de persoane au participat la un marş de susţinere a orelor de religie în şcoli.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here