Gutuile și proveniența lor

Gutuile toamnei și bunicii

0
92

 

gutuile toamnei
gutuile toamnei

Gutuile toamnei și bunicii

Gutuile toamnei dulci- acrisoare  au o aroma placuta si benefica pentru starea noastră de bine. Știm că gutuile nu sunt strict necesare în dieta noastră decât în anotimpul de toamna. Fiind atât de bune și gustoase,  nu ne rămâne decât să luăm o gutuie și să ne amintim cu drag de bunici. Dragii bunici puneau pe pervazul ferestrei gutuile galbene cu puful ca de pui. Apoi mâinile bunicilor strângeau gutuile toamnei în coșuri și fiecare gutuie era o poveste. Gutuia era o bucată de aur aromat, strâns în pumnii iubiți ai bunicilor și ai nepoților.

Ritualul din livadă

Fiecare culegător avea o rânduială, fiecare trecere a cosurilor de la unul la celălalt, nu era decât ritualul împărtășirii cu bunătăți din livadă. Acum cerul e trist, dar gutuile toamnei au rămas undeva pe prispele satelor din crâng.  Și astăzi mâncăm gutuile cu gândul la bunici și vraja amintirilor nu va dispărea prea ușor.

Despre gutuile toamnei si beneficiile ei am aflat inca din Antichitate, din anul 600 i.Hr., cand era considerat, in Grecia Antica, fructul preferat al Afroditei.

Acest fruct- gutuia,  provine ca origine din Caucaz. Gutuile nu au fost niciodata la fel de populare ca celelalte fructe de toamna. Ele nu  prea pot fi consumate crude, direct culese din pomul roditor.
Gutuile toamnei crude sunt lemnoase si au un pronuntat gust acrisor-amarui, dar daca decidem sa le lasam la copt pe ziare, atunci acestea vor capata o culoare rubinie.

Incercati sa imbogatiti clasica placinta cu mere si cu niste gutui sau folositi bucati de gutuie coapta cigar si in mancare.

Seminţele de gutui şi efectele lor terapeutice

O tartă care conţine seminţe de gutui poate contribui la vindecarea tusei urmată de o expectoraţie cu sânge, astmului, diareei sau hemoragiilor uterine.

De asemenea, pentru tuberculoză, în fază incipientă, traheită, bronşită sau angină pectorală este recomandat să te foloseşti tot de seminţele gutuilor.

La revedere, anemie!

Gutuile stimulează pofta de mâncare, tocmai de aceea sunt impuse în dieta copiilor mofturoşi sau anemici. Acesta fiind un tratament pentru anemie, mai precis pentru activarea poftei de mancare şi a forţei fizice.

Ionela Moldovanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here