Specialiştii prezenţi de curând la Forumul ştiinţific pentru Igiena Domestică din Marea Britanie au transmis publicului prezent şi mass-mediei că spălatul hainelor la temperaturi scăzute este într-adevăr ecologic, însă nu lipsit de riscuri pentru sănătate. Numeroase bacterii prezente pe haine nu sunt ucise în timpul spălării dacă apa are mai puţin de 40 de grade; astfel riscăm să ne îmbolnăvim!
Hainele care sunt spălate la 30 de grade au doar de zece ori mai puţine microorganisme decât înainte să fie spălate. Atunci când temperatura creşte la 40 de grade, sunt distruse de 500 de ori mai multe bacterii.
O încărcătură de haine pentru o spălare automată conţine aproximativ 100 de milioane de bacterii E.coli, potrivit profesorului Sally Bloomfield, din cadrul Școlii de Igienă şi Medicină Tropicală din Marea Britanie.
O încărcătură de haine pentru o spălare automată conţine aproximativ 100 de milioane de bacterii E.coli, potrivit profesorului Sally Bloomfield, din cadrul Şcolii de Igiena şi Medicină Tropicală din Marea Brutanie.
Hainele mai pot fi contaminate cu stafilococi aurii, asociaţi cu infecţii ale epidermei, ale tractului urinar, dar şi cu pneumonia.
Printre bacteriile prezente pe haine ce pot fi transmise prin spălare la temperaturi joase se numără şi salmonela, potrivit doctorului Lisa Ackerley, consultant în domeniul igienei în mediul înconjurător. Pe timp de iarnă, norovirusul provoacă vărsături; se poate răspândi în familie prin spălarea hainelor la temperaturi prea joase, a conchis dr. Ackerley.
În plus, medicii atrag atenţia că doar 6% din insectele care generează alergii la persoanele sensibile sunt ucise prin spălarea la temperaturi sub 40 de grade, comparativ cu 100% dacă apa este de 60 de grade Celsius.
“Trebuie să spălăm hainele astfel încât să nu obţinem doar curăţenie vizuală, ci şi igienică. Cele două nu sunt acelaşi lucru”, avertizează profesorul Sally Bloomfield.
Bine de ştiut:
Un ciclu de spălare la 30°C consuma de două ori mai puţină energie decât un ciclu la 60°C şi de trei ori mai puţină energie decât un ciclu de 90°C.
În medie, maşina de spălat consuma 7% din consumul casnic de electricitate.
Recomandări
Spălaţi la 30°C – pulovere, tricouri, blugi, paturi, eşarfe,; pălării, fuste, pantaloni scurţi, sutiene; echipament de jogging şi toate hainele despre care ştiţi că nu vor suporta o temperatură mai mare;
60°C – lenjeri intimă, şosete, batiste, prosoape, lenjerie de pat; diverse uniforme, mai ales dacă lucraţi în domeniul medical, însă nu le amestecaţi cu cele ale celorlalţi membri ai familiei.
40°C – toate hainele/lenjerii de pat etc. care, în mod normal ar trebui spălate la 60°C, dar ale căror ţesături vor ceda la o astfel de temperatură.
Sursa: sanatateacasa.ro
Jurnal Spiritual