Ham, robotul care răspunde prin expresii faciale

Robotul care este uman

0
130

Robotul care este uman

Robotul este cunoscut sub numele de Ham, robotul proiectat de firma americană Hanson Robotics. Cu ajutorul nanotehnologiei şi ingineriei mecanice, răspunde în mod natural la expresii faciale umane, scrie Daily Mail. Ham Robotul  poate ridica din sprâncene, poate adopta diverse grimase şi poate răspunde la întrebări simple. Robotul a fost prezentat la un eveniment internaţional de electronice din Hong Kong, săptămâna trecută.

Poate răspunde la întrebări generale

Capul umanoidului, proiectat de David Hanson – specialist în robotică, este capabil să răspundă în timp real, la întrebări generale. Robotul poate fi folosit în simularea unor scenarii medicale. În instituţii de învăţământ, muzee sau în situaţii periculoase pentru oameni. Acesta este fabricat dintr-un material maleabil numit frubber (un joc de cuvinte între flesh şi rubber ) care poate imita până şi porii. Cu dimensiuni de 4 până la 40 nanometri peste (sunt 10 milioane de nanometri într-un  centimetru). Câinele are obraji conturaţi, ochi  căprui şi puncte articulate în jurul gurii ceea ce îi dă o expresie incredibil de umană.

Potrivit site-ul Hanson Robotics, robotul poate recunoaşte

Câinele răspunde în mod natural la expresiile faciale cu ajutorul unui software specializat şi poate chiar lega conversaţii cu un interlocutor uman. Toate acestea sunt posibile, după cum informează CNET. Cu ajutorul a 40 de motoare mici amplasate sub pielea artificială care se ajustează pentru a  produce expresiile faciale.

Software-ul de recunoaştere a vocii îi permite lui Ham să participe la conversaţii simple. Cu toate că răspunsurile sale sunt simple şi uneori fără nici o legătură cu întrebarea.

Dar Ham nu este primul robot de acest gen creat de compania  Hanson Robotics

Specialiştii au creat o versiune robotică a lui Albert Einstein. Care păstra aceleaşi caracteristici fizionomice ca marele fizician.  Robotul are inclusiv mustaţa albă şi stufoasă, ochii şi părul  – care l-au făcut celebru.

Compania a anunţat că va crea şi o variantă feminina a lui Ham, care se va numi Eva şi va intra în proiecţie anul acesta.

În prezent Ham este expus la Global Sources Electronics, cel mai mare eveniment de gen din lume, cu mai mult de 4.000 de standuri cu  cele mai noi gadget-uri.

Cu toate că Ham este în fază de proiect, este cel mai reuşit robot umanoid creat până în acest moment.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here