Harta emoţiilor umane: cum se văd dragostea şi invidia în organism

0
227

Un nou studiu ne prezintă cât de diferit se simt emoţiile în corp, fapt care ne-ar putea uşura modul în care ne controlăm emoţiile prin calmarea zonelor problemă.

Emotii„Deseori credem că emoţiile sunt ceva ce se petrece doar în creier, în mintea noastră, însă există multe dovezi care sugerează că au loc şi în corpul nostru“, spune Lauri Nummenmaa, cercetătorul-şef în cadrul studiului emoţiilor realizat la Universitatea de Ştiinţe Aalto din Finlanda.

Studiul finlandezilor se bazează pe cinci experimente care au implicat 701 participanţi. Subiecţilor li s-au arătat două siluete asociate unor cuvinte emoţionale, unor poveşti, filme sau expresii faciale şi au fost rugaţi să coloreze regiunile corpului unde simţeau că scade sau creşte activitatea în timp ce vizionau imaginile, notează „Business Insider“.

„Aceste hărţi constituie cea mai precisă descriere disponibilă la ora actuală despre cum emoţiile afectează organismul“, spune Nummenmaa.

Harta ilustrează cum au evoluat emoţiile. Cele născute din apropiere, din contact, cum este furia şi dragostea, demonstrează o activitate mai mare în braţe şi mult mai puţin în picioare, în timp ce emoţiile născute din depărtare, din lipsa contactului, cum sunt tristeţea sau anxietatea, demonstrează o dezactivare în zonele specificate.

Sentimentele cu cea mai mare activitate sunt fericirea şi depresia. Autorii susţin că senzaţiile corpului reprezintă un răspuns biologic universal, mai ales că hărţile au fost rezultatul unui experiment care includea subiecţi vest-europeni, dar şi est-asiatici.

Rezultatele i-a făcut pe autorii studiului să concluzioneze că percepţia noastră despre reacţiile organismului la emoţii poate juca un rol important în cum experimentăm aceste emoţii în mod conştient.

Asta înseamnă că nu doar acţiunile voluntare (cum ar fi controlarea respiraţiei sau zâmbetul) pot produce emoţiile corespunzătoare în organism, ci şi o conştientizare a răspunsului nostru emoţional peste tot în corp ne poate afecta starea de spirit.

Înţelegerea conexiunii dintre minte şi organism poate fi folosită pentru a controla emoţiile puternice. „Creierul este un organ extraordinar. Nu doar controlează, dar şi este controlat de dispoziţia noastră“, spune profesorul şi omul de ştiinţă Myrna Weissman, de la Universitatea Columbia din SUA, pentru „Reuters“.

Citește și:http://jurnalspiritual.eu/studiu-emotiile-afecteaza-diferit-corpul-uman/

Sursa: Adevarul

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here