Herakleion, orașul pierdut în Mediterană peste 1.000 de ani, descoperit de arheologi | GALERIE FOTO / VIDEO

0
205

images (1)O echipă franco-egipteană de scafandri arheologi au făcut una dintre dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lume, au identificat orașul Herakleion, principalul port al Egiptului pe vremea faraonilor. Comorile din oraşului antic au fost prezentate publicului în cadrul unei conferițe de presă ţinută în Alexandria, în Egipt, în luna iunie, informează BBC.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Până la redescoperirea sa de anul trecut, se ştia despre acest oraș doar din legendele greceşti şi din foarte puţine cărţi de arhitectură antice, comentează BBC.

Herakleion2

Potrivit cercetătorilor, oraşul a ajuns pe fundul Mediterenei în urma unui cutremur devastator ce a lovit regiunea în urmă cu peste un mileniu.

318x425Tableta cu localzare exactă a orașului

„Istoria se materializează în mâinile noastre“, a declarat ministrul Culturii din Egipt, Farouk Hosni, în cadrul conferinței.

Arheologii au descoperit un oraş aproape neatins de timp, plin de statui colosale, de tablete cu hieroglife şi de comori în adevăratul sens al cuvântului: monede de aur şi bijuterii.

Printre cele mai remarcabile descoperiri este o tabletă de piatră care arăta cu precizie unde a fost localizat oraşul. Bucata din granit negru este inscripţionată cu edictul Faraonului Nektanebos I (378-362 î.Hr.) care impunea o cotizaţie de 10% zeilor greci pentru construirea unui templu în cinstea zeiţei Neith.

Arheologii, citați de BBC, susţin că abia au început să descopere comorile extraordinare. Peste 20.000 de piese mai zac încă pe fundul mării.

Poarta de intrare a Egiptului antic

„Acesta a fost un oraş portuar important şi o poartă de intrare în Egiptul antic“, a explicat arheologul francez Franck Goddio, liderul misiunii internaţionale de excavare a orașului scufundat.

Pe de altă parte, seful echipajului de scafandri, Eric Smith, a descris situl drept „un loc bogat şi minunat“.

Herakleion a fost un loc al venerării, după cum o demonstrează şi templul lui Heracle care, conform legendei, era un loc al iubirii, a transmis corespondentul BBC din Orientul Mijlociu.

Acesta a fost oraşul unde frumoasa Elena, din legendele homerice, a fugit cu iubitul său Paris, pentru a scăpa de soţul gelos, Menelaos.

Herakleion

Oraşul a fost redescoperit anul trecut în ape adânci de peste nouă metri, după ce a fost căutat timp de doi ani de zile. Arheologii speră acum să descopere cu ajutorul ruinelor cum trăiau oamenii din acest oraş antic şi aproape dat uitării, scrie BBC.

Ana Agrama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here