Unele plante trăiesc complet scufundate în apă, altele plutesc la suprafaţă, iar altele cresc în apele bălţilor sau pe malurile râurilor şi sunt parţial acoperite de apă. Plantele ce traiesc in apa sau hidrofitele au o rădăcină puternică, scufundată care le ancorează de fundul apei. Tulpina şi frunzele, care se găsesc la suprafaţă, sunt subţiri pentru că trebuie să poată rezista la vânt fără să fie … dezrădăcinate! Plantele hidrofile plutesc sau trăiesc scufundate. Frunzele plutitoare au stomatele pe partea superioară, expusă la aer.
Hidrofitele
Irisul înfloreşte în vecinătatea bălţilor şi a lacurilor. Ȋn schimb, papura creşte în jurul mlaştinilor: are o floare ciudată, în formă de cârnat, aşezată pe o tulpină lungă chiar şi de 2,5 m.
Să facem
Vrei să descoperi dacă plantele respiră în apă? Pune o plantă acvatică într-un vas plin cu apă, închide vasul cu un carton, întoarce-l cu gura în jos iar apoi scufundă-l într-un bazin cu apă. Trage cartonul şi expune totul la soare. După puţin timp vei vedea că vasul se umple cu bule mici de aer: este vorba despre oxigenul produs de plantă.
Hidrofitele
Florile de nufăr se închid în timpul nopţii pentru a se deschide din nou în zori. Castana de apă are frunzele plutitoare, iar fructele sale spinoase seamănă cu cele ale castanului obişnuit. Piciorul cocoşului are flori galbene şi frunzele lungi şi ascuţite.
Ce sunt algele?
Algele sunt organisme vegetale foarte simple, care trăiesc în mare şi în apele dulci. Unele dintre ele sunt microscopice şi, împreună cu numeroase animăluţe, formează planctonul, hrana multor peşti. Algele formate din mai multe celule sunt ancorate în adâncuri datorită unui fel de rădăcină mică ramificată, rizoid. Pentru a rămâne drepte în apă, unele dintre ele sunt presărate cu mici băşici pline cu aer.
Algele roşii şi brune trăiesc în ape sărate, cele verzi, însă, sunt răspândite în apele dulci.
Jurnal Spiritual