Hipercolesterolemie

0
94

hipercolesterolemiePrincipalele trei locuri în care este cel mai probabil să găsiţi reziduuri sunt în canalizare, în motorul maşinii şi în arterele dumneavoastră. Primele vă vor bloca chiuveta, următoarele vă vor bloca deplasarea – iar ultimele, viaţa. Pentru a împiedica arterele să se astupe – sau pentru a le curăţa dacă deja au probleme – va trebui să scădeţi cantitatea de colesterol. Dar nu tot colesterolul este rău. LDL-colesterolul (Low Density Lipoprotein – lipoprotéine cu densitate scăzută) este colesterolul „râu” iar HDL-colesterolul (High Density Lipoprotein – lipoprotéine cu densitate mare) este cel „bun”, care ajută la înlăturarea primului tip din sânge. Deseori, sunt suficiente doar modificări ale dietei şi stilului de viaţă pentru a reduce colesterolul până la un nivel sănătos.

 Ce este în neregulă

 În interiorul arterelor dumneavoastră, a avut loc o schimbare periculoasă în ceea ce priveşte echilibrul substanţelor grase din circulaţie. Există prea mult colesterol „rău”, denumit şi LDL-colesterol. Acesta este tipul care vă blochează arterele şi măreşte riscul apariţiei accidentului vascular cerebral sau infarctului de miocard. In acelaşi timp, probabil că nu aveţi suficient colesterol „bun”, cunoscut ca HDL-colesterol. Acestea sunt molecule care acţionează ca tomberoane mobile, „cărând” LDL-ul la ficat pentru a fi eliminat.

 Eliminaţi grăsimile „rele”

Eliminaţi cât mai multă grăsime saturată posibil din dieta dumneavoastră, ceea ce înseamnă să consumaţi doar carne slabă şi lactate (unt, lapte, îngheţată, brânză şi iaurt) degresate. Renunţaţi la carnea procesată, de exemplu la salam, carnea de vită din conservă sau plăcintă cu carne de porc.

Verificaţi ca alimentele pe care le consumaţi să nu conţină ulei de palmier sau ulei de cocos, care sunt foarte bogate în grăsimi saturate. Aceste uleiuri aşa-zise tropicale sunt frecvent întâlnite în produsele procesate, mai ales în biscuiţi şi prăjituri.

Alte tipuri de grăsimi, denumite acizi graşi trans, ar trebui evi -tate pe cât de mult posibil. Aceştia sunt produşi pri hidrogenarea uleiurilor vegetale pentru a obţine un produs solid, cim ar fi margarina. Au acelaşi efect asupra nivelului de colesterol o şi grăsimile saturate. Multe produse cumpărate din magazine, cuit ar fi prăjituri, biscuiţi, snackuri – şi chiar pâinea – sunt extrem debogate în astfel de grăsimi. Pentru identificarea lor, căutaţi cuvântul „hidrogenat” pe lista de ingrediente.

Mâncaţi mai multe fructe şi legume proaspete, precum şi cereale integrale. Aceasta este cea mai simplă metcfi de a vă simţi sătui pe măsură ce reduceţi cantitatea de carne şi alte alimente grase. Pe lângă cantitatea redusă de grăsimi şi lipsa colesterolului, alimentele de origine vegetală conţin multe fibre care ajută la scădem colesterolului, precum şi vitamine şi antioxidanţi care sunt benefici fîntru inima.

Dacă vă place carnea roşie, încercaţi carnea de vânat. Acest tip

De carne are o fracţiune din grăsimea unui animal de fermă care este vândut apoi în supermarketuri. De fapt, cantitatea de grăsimi conţinută este la fel de scăzută ca şi în carnea de peşte. Prin procesul de marinare se îmbunătăţeşte gustul acestui tip de carne.

 Mâncaţi mai multe grăsimi bune

-Numeroase studii au arătate că uleiul de măsline nu numai că reduce cantitatea de LDL-colesterol, dar o şi măreşte pe cea de HDL. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat două linguri de ulei de măsline zilnic au avut o cantitată mai scăzută de LDL-colesterol în mai puţin de o săptămână. Folosiţi-1 la pâinea de usturoi, sosuri de salată, în loc de margarină şi în loc de alte uleiuri atunci când gătiţi.

-Mâncaţi fructe oleaginoase. Ele conţin cantităţi mari de grăsimi nesaturate sănătoase, inclusiv acizi graşi omega-3. Nucile şi migdalele par a fi îndeosebi bune pentru scăderea LDL-colesterolului. Mâncaţi câteva în fiecare zi şi observaţi cum scade nivelul colesterolului. Dar acestea au şi multe calorii, aşa că trebuie să le mâncaţi în loc de – şi nu împreună cu – alte gustări.

-Mâncaţi un avocado pe zi si cantitatea de LDL-colesterol s-ar pu -tea reduce cu până la 17%. Asemenea fructelor oleaginoase, avocado este bogat în grăsimi (şi, implicit, în calorii), dar în general sunt grăsimi nesaturate.

-Folosiţi unt de arahide. Da, da, unt de arahide. Are multe calorii, dar marea majoritate a grăsimilor pe care le conţine sunt nesaturate. Cumpăraţi un produs „naturist” care nu conţine uleiuri hidrogenate.

 Pescuiţi acizi graşi omega-3

-Peştele reprezintă mult mai mult decât doar un înlocuitor pentru carnea de vită. El conţine acizi graşi omega-3, care scad LDL-coleste-rolul din sânge. încercaţi să mâncaţi peşte de trei ori pe săptămână -chiar dacă este vorba de sardine sau sardele. Cel mai bine este să mân -caţi macro a proaspăt, ton sau somon, care sunt foarte bogaţi în acizi graşi omega-3. Interesant este faptul că tonul la cutie îşi pierde toate uleiurile benefice în timpul procesării, deşi sardinele la cutie şi alţi asemenea peşti nu.

-În cazul în care chiar detestaţi peştele, puteţi lua suplimente cu ulei de peşte care conţin atât EPA, cât şi DHA (două tipun de acizi graşi omega-3). Luaţi 1 000 mg de două ori pe zi.

-Gătiţi cu ceapă – în special cu ceapă roşie. Aceasta este bogată în compuşi cu sulf, care cresc nivelul de HDL-colesterol, plus un antioxidant denumit quercetină care eli,imă LDL-colesterolul. Culoa rea roşie este dată de antioxidanţii benefici numiţi flavonoide.

 Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu nivelul colesterolului dumneavoastră, deoarece l-aţi verificat la o farmacie şi este peste 5,2 mmol/l, sau um membru al familiei tocmai şi-a făcut analizele – mergeţi la medic. Acesta vă va putea face un test de sânge şi, în funcţie de rezultat, ar putea să vă prescrie medicamente pentru reducerea colesterolului (statine) sau să vă sugereze schimbări ale dietei şi ale stilului de viaţă. Unele statine pot fi cumpărate acum din farmacii fără a mai fi nevoie de reţetă de la medic

Ştiaţi că…?

Cercetările recente au arătat că nu toate tipurile de pâine au un conţinut scăzut de grăsimi. Grăsimile, deseori sub forma uleiurilor hidrogenate, sunt adăugate în multe reţete de pâine pentru a le îmbunătăţi gustul şi a le face să reziste mai mult. Ca urmare, trei felii din unele tipuri de pâine conţin mai multe grăsimi decât un baton de Mars. Citiţi

Etichetele şi alegeţi pâinea  care conţine maipuţinde un gram de grăsimi pe felie.

Seminţele de in sunt o sursă foarte bună de acizi omega-3 şi fibre. Pisaţi seminţele şi adăugaţi-le la iaurt sau cerealele pe care le consumaţi la micul dejun. Un studiu a arătat că două linguri de seminţe pisate pe zi reduc cu 18% LDL-colesterolul. Magazinele de produse naturiste vând seminţe de in şi uleiul obţinut din acestea, dar pentru colesterolul ridicat ar trebui să mâncaţi seminţele. In cazul în care cumpăraţi seminţele întregi, măcinaţi-le înainte de a le consuma deoarece în caz contrar vor trece prin organismul dumneavoastră fără a fi digerate.

Mâncati-vă ovăzul

-Terciul din fulgi de ovăz este o sursă bogată de fibre solubile, care formează un fel de gel în intestinul dumneavoastră pentru a reduce absorbţia grăsimilor pe care le mâncaţi. Alegeţi în loc de cerealele instant varietăţile clasice sau cu pregătire rapidă.

Alte surse bune de fibre solubile sunt prunele, orzul, fasolea, vinetele şi sparanghelul.

-Adăugaţi fibre solubile la dieta dumneavoastră cu ajutorul seminţelor de psyllium. Acestea sunt vândute la magazinele cu produse naturiste şi în farmacii. O lingură de seminţe măcinate este echivalentă cu un castron de fulgi de cereale. Adăugaţi-le în mâncare sau sucuri. Sau, pur şi simplu, cereţi farmacistului un laxativ pe bază de psyllium, acestea fiind etichetate de obicei ca „naturale” sau „vegetale”. Cercetările au arătat că 10 g de seminţe de psyllium consumate pe zi timp de opt săptămâni scad cantitatea de LDL-colesterol cu 7%.

 Presaţi colesterolul

 Sucul de portocale proaspăt stors sau din cutie poate îmbunătăţi echilibrul colesterolului. Participanţii la un studiu recent care au băut trei pahare de suc pe zi timp de o lună şi-au îmbunătăţit nivelurile de HDL-colesterol cu 21% şi au scăzut raportul colesterol „rău”/colesterol „bun” cu 16%.

Niacina: ar trebui luată sau nu?

În doze mari, vitamina din complexul B numită niacina poate scădea colesterolul. Dar nu luaţi aceasta vitamină decât dacă medicul vă recomandă o anumită doză şi vă monitorizează starea de sănătate în timpul tratamentului. Niacina reduce LDL-colesterolul, crescând concomitent HDL-colesterolul, având acelaşi efect ca medicamentele hipocolesterolemiante eliberate cu prescripţie medicală. Cu toate acestea, cantitatea de niacina de care aveţi nevoie pentru a putea beneficia de aceste lucruri este foarte mare şi atunci când luaţi doze excesive, pot apărea efecte secundare. Unele persoane prezintă bufeuri şi există chiar riscul afectării ficatului. Aşa că nu este o idee bună să luaţi acest supliment fără prescripţie medicală.

 Încercaţi şi soia

Pentru a face un milkshake folositor pentru reducerea colesterolului, amestecaţi cu blenderul două linguri de seminţe. Adăugaţi ceva fructe de pădure proaspete sau îngheţate. Proteinele din soia şi seminţe ajută la reducerea LDL şi creşterea HDL-colesterorului, în timp ce fructele adaugă fibre.

 De ce să nu bem puţin vin?

-Alcoolul – indiferent de băutura pe care o consumaţi – creşte nivelul de colesterol „bun”. Moderat înseamnă o unitate pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi. Dacă beţi mai mult decât de obicei, efectele rele le vor depăşi cu mult pe cele bune. Vinul roşu oferă beneficii adiţionale sub formă de antioxidanţi puternici, care provin din pigmenţii din coaja strugurilor. (O unitate de alcool este măsura din baruri, un pahar mic de vin sau 250 ml de bere.)

 Intraţi în viaţa sportivă

-Puneţi-vă şireturile la pantofii de mers şi ieşiţi la o plimbare de 30 de minute. Alternativ, puteţi să mergeţi la orice sală de gimnastică, sau să mergeţi cu bicicleta sau la înot. Beneficiile exerciţiilor fizice regulate sunt de necontestat. Studiile au arătat că activitatea fizică scade riscul general de îmbolnăvire şi accident vascular cerebral. De asemenea, exerciţiile fizice ajută la controlul diabetului şi hipertensiunii.

 Despre usturoi si ghimbir

-Luaţi-vă doza zilnică de usturoi – fie un căţel proaspăt sau tablete de usturoi. Usturoiul conţine un compus denumit alicină, care este responsabil pentru efectul de scădere a colesterolul. Dacă alegeţi suplimentele cu usturoi, căutaţi variante cu protecţie enterică. Supli -mentele ar trebui ofere în total 4 000 mcg de alicină pe tabletă.

-De patru ori pe zi, luaţi capsule cu ghimbir. Doza normală este de 100-200 g. Studiile sugerează că aceşti compuşi cu ghimbir ajută la reducerea absorbţiei şi creşterea eliminării de LDL-colesterol.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here