Hipertensiunea arterială

0
393

inima-hipertensiune1Jumătate din persoanele care suferă de hipertensiune arterială nici nu ştiu acest lucru. Dintre cei care totuşi ştiu, aproximativ şapte din zece nu ţin problema sub control. Aşa că dacă nu aveţi idee care este tensiunea dumneavoastră arterială, cereţi medicului de familie să o verifice. Dacă deja v-a fost diagnosticată boala, urmaţi sfaturile pe care vi le-a dat specialistul. Pietrele de temelie ale tratamentului sunt exerciţiile şi schimbările de dietă. Chiar dacă medicul v-a prescris medicamente pentru subţierea sângelui, câteva modificări ale stilului de viată sunt esenţiale.

Ce este în neregulă?

O tensiune arterială ridicată înseamnă că inima munceşte mai mult decât ar trebui pentru a putea pompa sângele prin organism, iar arterele sunt supuse permanent stresului. Acest lucru este riscant. Dacă nu vă micşoraţi tensiunea, aveţi un risc crescut de accident vascular cerebral, infarct miocardic, boli renale şi alte afecţiuni potenţial mortale. Se consideră că aveţi tensiune arterială ridicată (hipertensiune) atunci când presiunea sistolică (numărul mai mare) este de cel puţin 140, iar presiunea diastolică este 90 sau mai mult. Dar oricând începe tensiunea să se manifeste, medicul vă va cere să luaţi măsuri pentru a o controla.

Abordaţi problema încă din bucătărie

Studii din SUA au arătat că dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hipertensión) este foarte eficientă pentru scăderea presiunii arteriale. Dieta se bazează pe: puţine grăsimi saturate şi colesterol, multe fructe, legume, cereale integrale şi produse lactate de-gresate. O dietă bazată pe aceste principii poate avea rezultate pozitive – o reducere a tensiunii – iar asta în doar două săptămâni.
Reduceţi aportul de sare. Dacă mâncaţi prea multă sare, orga -nismul reţine multă apă. Efectul este asemănător cu adăugarea a mai mult lichid într-un balon deja plin cu apă: creşterea presiunii. In cadrul studiului DASH, cercetătorii au descoperit că cea mai mare scădere a tensiunii s-a înregistrat atunci când bolnavul urma dieta DASH şi se limita la doar 1 500 mg de sodiu pe zi, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate de linguriţă de sare pe zi.

Chiar dacă nu adăugaţi sare la mâncărurile pe care le gătiţi sau la masă, s-ar putea să consumaţi totuşi multă sare „ascunsă”, în special din cauza snacksurilor, supelor la cutie şi produselor din carne. Aşa că înainte de a cumpăra astfel de produse citiţi cu atenţie compoziţia de pe ambalaj. Căutaţi supe şi biscuiţi cu puţină sare, iar conserve -le de fasole sau alte preparate conservate în saramură trebuie spălate înainte de folosire.

Încercaţi să vă preparaţi singur pâinea. Dacă aveţi o maşină de făcut pâine, vă ia mai puţin de cinci minute pe zi pentru a pune toate ingredientele acolo şi două ore mai târziu pâinea este gata. De ce să vă obosiţi? Pentru că în marea majoritate a magazinelor se găseşte pâine cu multă sare şi nu puteţi controla câtă sare sau câte grăsimi sunt într-un produs comercial. Şi este delicioasă şi face casa sa mi roasă frumos.

Alte recomandări de dietă

-Chiar dacă nu urmaţi o dietă specifică, veţi observa beneficii majore dacă mâncaţi multe fructe şi legume proaspete – crude sau gătite. Scopul este să mâncaţi cinci porţii de fructe şi legume pe zi -sau chiar mai multe dacă puteţi. Fructele şi legumele sunt o sursă importantă de potasiu, magneziu şi fibre – toate fiind de ajutor pentru menţinerea sănătăţii arterelor.

-Terciul de ovăz este bun din două motive – ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar şi a colesterolului după cum arată unele studii. Efectele sale benefice par a veni de la o formă de fibre solubile denumită beta-glucan. Dacă începeţi fiecare zi cu un castron de terci, tensiunea arterială vă va scădea.

-Reduceţi alcoolul. Cei care consumă alcool în cantitate mare tind să aibă hipertensiune arterială. Dacă beţi alcool, limitaţi-vă la un pahar pe zi pentru femei, sau două dacă sunteţi bărbat, adică jumătate de halbă de bere normală, un pahar mic de vin sau o măsură de băuturi spirtoase.

Scăpaţi de kilogramele în plus

-Atunci când căraţi kilogramele în plus vă forţaţi inima să pompeze mai tare. Din acest motiv, tensiunea arterială creşte direct proporţional cu greutatea corporală. Dacă sunteţi supraponderal, slăbirea cu cinci kilograme poate duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.

Eliminaţi ţigările
– Dacă fumaţi, renunţaţi acum. Compuşii din fumul de tutun rigidizează arterele. Iar nicotină din ţigări produce constricţia vaselor. Acest lucru este dăunător pentru toată lumea, dar în special pentru cei cu hipertensiune arterială.

Ar putea fi de vină strada gălăgioasă pe care locuiţi?

Cu toţii ştim că mersul cu maşina în trafic aglomerat este obositor şi ne creşte nivelul de stres. De fapt, într-un recent studiu german se sugerează că doar zgomotul traficului poate creşte foarte mult tensiunea arterială. Studiul realizat pe 1 700 de subiecţi de către Institutul Robert Koch
din Berlin a arătat că oamenii care trăiesc în zone cu trafic intens au o probabillitate de două ori mai mare de a suferi de hipertensiune arterială decât aceia care locuiesc pe străzi liniştite. Cei care au ţinut geamurile deschise noaptea, în ciuda zgomotului, au avut cel mai ridicat risc.

Faceţi mişcare

-De cel puţin trei ori pe săptămână – de preferat de cinci ori – faceţi 30 de minute de exerciţii fizice energice. Acest sfat s-ar putea să pară anormal de oferit pentru că marea majoritate a exerciţiilor cresc tensiunea arterială. Dar atunci când faceţi exerciţii în mod regulat, vă menţineţi tensiunea de repaus la un nivel normal. Alergatul, mersul vioi, ciclismul şi înotul sunt alegeri excelente.

Căutaţi liniştea

-Luaţi-vă un animal de companie. Fie că este vorba de ieşitul la plimbare cu câinele, statul cu o pisică pe genunchi sau chiar privitul liniştit la un acvariu cu peşti, s-a demonstrat că interacţiunea cu ani -malele scade considerabil tensiunea arterială.
Învăţaţi să meditaţi.

Aceasta nu este o prostie New Age. Cercetările au arătat că meditaţia chiar influenţează tensiunea arterială, se pare prin micşorarea cantităţilor de hormoni de stres din organism. Pentru a începe, alegeţi un cuvânt simplu sau o frază asupra căreia să vă concentraţi. închideţi ochii şi relaxaţi-vă toţi muşchii. Respirând încet şi relaxat, repetaţi cuvândul sau fraza de fiecare dată când expiraţi. Pe măsură ce faceţi asta, încercaţi să adoptaţi o atitudine pasivă. Nu încercaţi să evaluaţi dacă sunteţi relaxat sau o duceţi bine – concentraţi-vă doar asupra cuvântului sau respiraţiei. Faceţi asta o dată sau de două ori pe zi, timp de 10-20 de minute.
A avea un hobby cum ar fi grădinăritul, cântatul la un instrument muzical sau cusutul ar putea fi la fel de benefic ca şi meditaţia.

Suplimentaţi-vă eforturile

Luaţi magneziu. Acest mineral ajută la relaxarea ţesutului muscular neted care căptuşeşte vasele de sânge, permiţându-le să se dilate. Magneziul este eficient în special la reducerea hipertensiunii asociate cu sarcina. Căutaţi un supliment de magneziu sub formă de citrat sau gluconat de magneziu, care au un efect mai blând asupra tractului digestiv. Dacă luaţi magneziu, fiţi sigur că luaţi şi calciu -dar luaţi suplimentele la cel puţin două ore distanţă pentru o absorbţie maximă. Dozele recomandate sunt de 400 mg de magneziu şi 1 000 mg de calciu.

-Luaţi 100-150 mg de extract de gherghine (standardizat să con -ţină 1,8% vitexină). Această plantă este folosită de mult timp pentru a dilata arterele. Pare a funcţiona prin interferarea cu o enzimă (en -zima de conversie a angiotensinei, ECA) care contractă vasele. Dacă luaţi medicamente pentru hipertensiune arterială, întrebaţi medicul înainte de a vă administra această plantă. Ar putea să dureze câteva săptămâni sau luni până când substanţa se acumulează în organism şi apar efectele.

-Usturoiul ajută la scăderea hipertensiunii, deşi nu se cunoaşte încă de ce. Unii specialişti recomandă consumul unui căţel proaspăt de usturoi pe zi. Alţii sfătuiesc să se ia concentrat uscat echivalent a 4 g zilnic. Dacă optaţi pentru suplimente, alegeţi capsulele protejate enteric pentru cele mai bune rezultate.

-Suplimentele cu ulei de peşte vă îmbunătăţesc aportul de acizi graşi omega-3. Aceşti acizi împiedică producţia de substanţe cum ar fi prostaglandinele, care îngustează arterele. Aceste grăsimi „bune” pot proveni de la peştii graşi cum ar fi macroul şi somonul; un supliment normal conţine aproximativ 1 000 mg. Luaţi două doze pe zi pentru a eficientiza circulaţia sanguină şi pentru a scădea tensiunea arterială. Sau luaţi o lingură de ulei din seminţe de in pe zi, amestecată în suc sau în sosul de salată.

Teste casnice pentru tensiunea arterială

Unele persoane sunt atât de nervoase atunci când un medic le verifică tensiunea arterială încât fac un puseu de tensiune – cunoscut ca „hipertensiunea de halat alb”. S-ar putea să vă faceţi o idee ceva mai precisă despre hipertensiune prin cumpărarea unui aparat de măsurat tensiunea arterială pentru a vă citi singur tensiunea acasă. Făcând o medie a citirilor, veţi obţine o imagine mai clară asupra stării dumneavoastră de sănătate -dar ar trebui totuşi să continuaţi să mergeţi în mod regulat la medicul dumneavoastră pentru un examen de rutină.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here