Homo Naledi. O nouă specie umanoidă a fost descoperită în Africa de Sud | FOTO

0
359

Homo nalediÎn Africa de Sud a fost descoperită o nouă specie umanoidă numită Homo Naledi, după ce mai fosile de la 15 umanoizi s-au identificat într-un puț adânc de 30 de metri ce se afla într-o grotă. În limba Sotho, naledi înseamnă stea.

Potrivit oamenilor de știință, Homo naledi avea un creier mic, iar corpul îi era slab, iar în mediem nu depășea un metru jumătate înălţime şi cântărea aproximativ 45 de kilograme.

Grota de la Maropeng, în care s-a făcut descoperirea, se află în apropiere de Johannesburg, într-o zonă pe care UNESCO a inclus-o în Patrimoniului Cultural natural al Umanităţii.

150910093923-restricted-homo-naledi-nat-geo-5-super-169

Totul a fost posibil după ce peste 1.550 resturi de oase au fost recuperate din puț. De altfel, numele naledi a fost dat de la Dinaledi Chamber, grota Rising Star, din care s-au scos la lumină fragmentele osoase, în perioada noiembrie 2013 şi martie 2014.

Cercetătorii se așteaptă să mai găsească și alte schelete în același loc. Printre cei 15 indivizi găsiți deja se află nou-născuţi, tineri şi persoane în vârstă. Toţi prezintă trăsături omogene, însă nu se ştie exact de când datează. Cel mai probabil între 100.000 şi 2 milioane de ani.

“Este o ciudăţenie: avea trăsături moderne, alături de caracteristice mai arhaice”, a spus Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, unde o parte a craniului noii specii umane va fi expusă pe 25 septembrie la Noaptea Europeană a Cercetătorilor, iar la sfârşitul anului 2015 va face parte din noua galerie a evoluţiei umane a muzeului.

hominid_tree_skulls2560-c

El a explicat că dată fiind adâncimea puţului şi accesul dificil ar putea duce cu gândul că resturile au fost depozitate intenţionat,iar dacă se dovedește a fi așa, atunci sceletele ar fi mult mai vechi decât se crede și ar schimba complet ipotezele existente. Până acum îngroparea morților era cunoscută doar în rândurile Homo Neanderthal şi Homo Sapiens, deci în epocă recentă.

“Ar fi o statistică surprinzătoare despre un comportament foarte complex într-o specie care avea un creier nu mai mare decât cel al unei gorile”, a subliniat Stringer, pentru revista „eLife”, referindu-se la “misterul” legat de Homo Naledi.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here