Un turneu al premierelor s-ar putea numi Turneul “Pianul Călător”, ajuns în 2014 la cea a IV-a ediţie. La invitaţia “Radio România”, Horia Mihail a poposit deja în şase oraşe, plecând pe 21 martie de la Tulcea şi urmând ca, până pe 14 mai 2014, să fi străbătut în total 13 oraşe din România, dar să ajungă şi la New York şi Chişinău. Turneul este organizat de centrul Cultural “Media Radio România”, Asociaţia Culturală “Accendo” şi “Radio România Cultural”.
Anul acesta, pentru prima dată, pianul care a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Mediaş, în 2011, a pornit spre o altă destinaţie. El a ajuns la Roman, oraşul natal al lui Sergiu Celibidache, unde a fost primit cu o sală arhiplină şi un entuziasm debordant, bună dovadă că ideea acestui turneu este una generoasă, dar în acelaşi timp necesară, spectatorii din oraşele ce nu au piane de concert fiind avizi de a asculta un astfel de instrument şi pe îndrăgitul pianist. De altfel, pianul se va afla în anii ce urmează în custodia Şcolii de arte “Sergiu Celibidache” din Roman, al cărei director, Viorel Vanzariuc, spunea aseară: „Simt un mic regret pentru că rămâne numai doi ani. Dar, în acelaşi timp, o bucurie imensă pentru că la şcoala noastră sunt foarte mulţi copii olimpici, câştigători ai concursurilor naţionale şi internaţionale de pian şi ne bucurăm nespus pentru că de-acum încolo vor beneficia de un pian performant pe care să studieze şi să susţină recitaluri”.
Pianistul Horia Mihail şi “Pianul Călător” au susţinut un recital care a adus într-o sală de 550 de locuri peste 600 de spectatori. Toţi bucuroşi că pianul va rămâne pentru doi ani pentru a fi folosit de comunitate.
„Impresionant. Într-un oraş modest de provincie fără filarmonică, fără teatru profesionist, fără cinema, o asemenea manifestare culturală lasă urme. O sală plină ochi, chiar dacă publicul a fost eterogen, cu sau fără studii muzicale. Spectacolul a fost de excepţie. În două ore mi-am retrăit întreaga viaţă. A fost magnific”, spune un spectator de la Roman.
”Eu nu am ascultat niciodată un pianist cântând live. Este motivul pentru care am venit în această seară, din curiozitate. Acum am aflat şi că pianul va rămâne la noi. Mă bucur mult pentru că aşa voi avea ocazia să ascult şi altă dată”, spunea o elevă în clasa a 11-a.
O spectatoare care a ascultat tot concertul în picioare spunea la final: ”Vedeţi câtă lume a venit? Gustul se educă, sunt foarte mulţi copii! Cu toate că acum nu au răbdare, dacă vor mai veni la alte astfel de recitaluri, vor învăţa să asculte muzică clasică”.
Publicul de la Roman, dornic de a asculta muzică clasică
Imediat după recitalul de la Roman, Horia Mihail mărturisea: “Am ales Romanul ca destinaţie pentru acest pian pentru că aici am găsit mulţi oameni inimoşi şi dornici de cultură. Am trăit o săptămână intensă, o săptămână frumoasă. Am cântat în spiritul a ceea ce vreau să fie orice apariţie a mea pe scenă, pur şi simplu am dăruit celor care au venit să mă asculte o parte din mine”.
Călătoria “Pianului Călător” s-a încheiat aseară la Roman, însă pianistul călător, Horia Mihail, mai are mulţi kilometri de parcurs.
Horia Mihail va susţine în continuare recitaluri şi concerte cu orchestra în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul ţării, în parcurile bucureştene, dar şi la New York şi Chişinău. Pianistul se va întâlni pe acest traseu şi cu al doilea pian călător, pe 26 aprilie, la Sânnicolau Mare.
Tot pentru prima dată, Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, este muza călătoriei muzicale, repertoriul ales fiind integral al acestui compozitor. În recitaluri, Horia Mihail interpretează două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oară în postura de dirijor şi solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră.
Astfel, din nou în premieră, la Piteşti, pe 3 aprilie, la Casa de Cultură, Horia Mihail va fi solist şi dirijor interpretând împreună cu orchestra “Concertul nr. 12 în La major pentru pian şi orchestră”, “Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră” şi “Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră”.
„Nu am mai facut aşa ceva. Abia aştept să văd cum va fi. Este o premieră şi pentru mine. Va fi desigur o experienţă importantă şi sper să reuşesc să aduc această muzică mai aproape de sufletul publicului care va fi în sală. Am emoţii…”, a declarat Horia Mihail.
După Piteşti, turneul “Pianul Călător” continuă la Sibiu, în 4 aprilie, la Sala Thalia (Recital), Braşov, 5 aprilie, Sala Patria (Recital) şi 10 aprilie (Concert cu orchestra), Târgu Mureş, 14 aprilie, Palatul Culturii (Recital), Oradea, 17 aprilie, Sala Filarmonicii (Concert cu orchestra), Bucureşti, 23 aprilie, Sala Radio (Recital) şi 25 aprilie, Sala Radio (Concert cu orchestra), Sânnicolau Mare, 26 aprilie, Castelul Nako (Recital), New York, 4 mai, “Klavierhaus” (Recital), Bucureşti, 10 mai, Parcul Herăstrău (Recital) şi 11 mai, Parcul Cişmigiu (Recital), Chişinău,14 mai, Sala cu orgă (Recital).
Sursa: cotidianul.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]