8 decembrie 1876: S-a născut scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu

0
214

Hortensia Papadat – Bengescu (n. 8 decembrie 1876, Comuna Iveşti, judeţul Galaţi – d. 5 martie 1955, București) a fost o mare prozatoare, romancieră și nuvelistă din epoca interbelică.

Hortensia Papadat - BengescuDebutează în presa culturală cu articole în limba franceză (1912).De asemenea, scrie și poezii în această limbă. La 20 de ani se mărită cu magistratul Nicolae Papadat şi au împreună patru copii.

În anul 1913 publică la revista” Viața românească”; formarea sa ca scriitoare a fost marcată de personalitatea lui Garabet Ibrăileanu, cel care o ajută să debuteze.

Debutul editorial şi-l face în 1919 cu volumul “Ape adânci“, lăudat de Garabet Ibrăileanu.

In timpul Primului Război Mondial lucrează ca infirmieră voluntară la Crucea Roșie, experiența fiind apoi relatată în romanul ”Balaurul”.

Autoarea scrie și publică mai multe volume de nuvele. A fost supranumită “Marea Europeană“, o recunoaștere a meritelor ei evidente în modernizarea romanului românesc și sincronizarea lui cu cel european.

Romanele ”Fecioarele despletiteConcert din muzică de BachDrumul ascuns şi Rădăcini” alcătuiesc ciclul Hallipilor. Mai mult decât atât, romanele Hortensiei Papadat-Bengescu sunt, prin acuitate observate și prin complexitatea tehnicilor de analiză, printre primele realizări de prestigiu ale prozei psihologice românești.

Din păcate, Hortensia Papadat-Bengescu a murit, dată complet uitării de colegi și de criticii literari, la vârsta de 79 de ani.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here