Ia: De la Regina Maria, la Yves Saint-Laurent. Un brad cu care românii se pot mândri

0
506

ieSursă de ispiraţie pentru Henri Matisse, ia a fost adusă pe podiumul modei internaționale de Yves Saint-Laurent şi a făcut istorie cu Regina Maria. Dincolo de ideologie, ia şi-a făcut mereu loc în moda vremii şi fără ca acest lucru să fie asimilat ca un curent.

(Foto: Oana cu Athanasios-Ioan alături de lucrarea artistei Maria Constantinescu, “Tron cu Maica Domnului Torcând”, din expoziția Măiastra, nașterea unei lumi)

Ia este esenţa poporului român, transpusă în port. Chiar dacă încă nu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO şi oficial nu are o zi națională în România, are perspectiva unui institut dedicat, prin inițiativa La Blouse Roumaine.

Ziua Universală a Iei

De altfel, pagina de Facebook “La Blouse Roumaine”, care are drept identitate vizuală celebrul tablou al lui Matisse, este, la rândul său, o comunitate virtuală a celor care iubesc și susțin ia și a fost motorul inițiativei 24 iunie — Ziua Universală a Iei.

Pentru Andreea Tănăsescu, demersul ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să fie numită Ziua Universală a Iei nu a fost “o luptă” ci o strategie de comunicare bine pusă la punct pe Facebook.  “Ia nu se va transforma ci, dimpotrivă, noi vom dezvolta diverse metode de cercetare care să ne ajute să înțelegem de ce ia nu s-a transformat, de ce, de atâta timp, nu vrea să se transforme și de ce e mereu la modă și e mereu modernă”, subliniză Andreea Tănăsescu.

Regina Maria a României a promovat ia

Ia românească a intrat în modă în perioada interbelică, atunci când Regina Maria a României s-a lăsat fotografiată și filmată în bluza tradițională românească și astfel a rămas în conștiința boemei Europe a acelor vremuri.  Pentru întâlnirile oficiale, Regina Maria a trebuit să adapteze ia românească la ținute speciale și să iasă din canoane.

“Regina Maria a apărut în câteva fotografii cu ii tradiționale, în primii ani după sosirea sa în România și în câteva cărți poștale de la început de secol XX. Apoi a realizat că în vizitele internaționale nu putea merge cu aceleași veșminte din vatra satului. Trebuia să le adapteze puțin la context, pentru a fi înțeleasă de cultura occidentală”, a povestit Andreea Tănăsescu, inițiatoare a mișcării La Blouse Roumaine, pentru Agerpres.

“La Blouse Roumaine” a lui Henri Matisse

Ia a atins celebritatea în lumea artei în lucrarea “La Blouse Roumaine” a lui Henri Matisse, dar și în “Le Reve (Visul)” — pictură ce ilustrează o femeie în ie dormind, ce are ca mesaj reveria unei lumi a păcii, într-un context istoric conflictual. De altfel, spune Andreea Tănăsescu, această a doua lucrare a lui Matisse, inspirată din ia românească, a adus acestui element vestimentar faima care l-a făcut să fie adaptat chiar de generația hippie.â

“Ia a ajuns în marea modă adusă de Yves Saint-Laurent, în anii ’70”, spune Andreea Tănăsescu, adăugând că, de altfel, creatorii internaționali care au folosit ia drept inspirație pentru colecțiile lor (de la Yves Saint-Laurent la Tom Ford) au respectat normele de compoziție ale acesteia. “Aproape că au copiat-o. Au luat un model pe care l-au adaptat comercial. Nu au modificat structura iei”, a explicat Andreea Tănăsescu, care apreciază faptul că, în schimb, unii designeri români realizează niște așa-numite “struțo-cămile”, inspirați de bluza tradițională.

Fashion icon

“Ia a devenit un fashion icon datorită designerilor străini, iar studiile lor indică faptul că ia este dorită așa cum e. În colecțiile internaționale nu prea a fost modificată. Problema este la noi.

Noi fugim de imaginea ei tradițională, nu străinii. Noi nu avem în țară niciun soi de instituție mare care să dea unui tânăr designer sau unui designer informația necesară pentru a construi o colecție de modă inspirată de textilele tradiționale. Nu poți să lucrezi doar cu studii etnografice când tu ai de-a face cu o industrie globală unde miza culturală e imensă”, a explicat Andreea Tănăsescu.

De la șezătoarea din sat la Facebook

Momentul de decădere al iei în România, consideră Andreea Tănăsescu, a fost perioada comunistă, când țăranii au fost desproprietăriți: “Ia era introdusă în zona de ‘Cântarea României’, în costumele uniforme ale ansamblurilor de muzică populară. Evident că semnificația ei era modificată fundamental, așa cum s-a întâmplat cu întreaga viziune despre lume a culturii țărănești autentice. Acum e diferit. Ne curățăm istoria, ne luăm înapoi cel mai iubit brand. Și e un brand colectiv, e un brand comunitar. Toată lumea contribuie, toată lumea are ceva de câștigat”.

Andreei Tănăsescu a atras atenţia că “reînvierea iei vine în momentul apariției internetului, odată cu democratizarea surselor de informare”: “Ia în varianta tradițională e menținută de comunitățile tradiționale unde se fac ii pentru a fi purtate la sărbători, nu vândute. Pentru ca o ie să fie tradițională trebuie să fie cusută într-o comunitate care are moștenite anumite valori. (…) Acum se construiesc și comunități noi online, unde femei din Barcelona și femei din Sydney cos o ie, așa cum se întâmplă în grupul Semne cusute în acțiune, mișcarea inițiată de arhitecta Ioana Corduneanu”.

Răspunsul comunității virtuale

La sfârșitul anului 2012 a fost creată pagina de Facebook “La Blouse Roumaine”, iar în 2013 a fost făcută publică intenția ca 24 iunie să devină o zi dedicată iei. Răspunsul comunității virtuale a fost, spune Tănăsescu, potrivit așteptărilor și chiar mai mult de atât. “Reacția oamenilor a fost fantastică. Mi-am dorit, dar nu m-am așteptat să se întâmple atât de repede și atât de frumos”, mărturisește ea.

Dezamăgirile au început când ziua de 24 iunie a rămas o victorie online și nu a devenit sărbătoare națională oficială, deși, spune Tănăsescu, a existat o propunere în acest sens în Parlament. În schimb, în Republica Moldova, Ziua Iei a fost notificată oficial de către Ministerul Culturii. De altfel, Ziua Iei este pe cale de a deveni oficială chiar și în Statele Unite ale Americii. Bogdan Banu și comunitatea românească din Washington, susținuți de Ambasada României, au depus o cerere ca ziua de 24 iunie să fie proclamată ca Zi a Iei în Washington DC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here