Iaşul, văzut prin „obiectivul” Capitală Culturală Europeană

0
76

Albumul fotografic „Iaşi – Spiritul oraşului” a fost lansat miercuri, 22 ianuarie 2013, în Sala Mare a Palatului Roznovanu. Selecţia este asumată de Ozolin Duşa, de la „concepţie, fotografii, prelucrare imagine, tehnoredactare, pregătire pentru tipar”, însă acesta nu este doar un album „de autor”.

iasiRealizat în cadrul proiectului „Oraşe pentru tine, oraşe pentru Europa”, finanţat prin programul „Europa pentru cetăţeni”, linia „Oraşe înfrăţite”, albumul este editat de Primăria Municipiului Iaşi, într-un demers ce se vrea a fi inclus în dosarul de candidatură al oraşului pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană (CCE) pentru anul 2021.

„Avem nevoie de argumente pentru pledoaria Iaşi – CCE. Acest album arată dimensiunea unui Iaşi care s-a reinventat de fiecare dată, şi că ideea de a câştiga acest titlu nu e doar o vorbă în vânt. Dar pentru acest lucru trebuie să muncim toţi şi să fim atenţi la vorbele pe care le rostim, să nu fie doar lozinci”, a spus Valentin Ciucă, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (AICA) – UNESCO, care semnează prefaţa acestui album.

Ozolin Duşa – „Ozo”, cum i se spune în branşa artiştilor vizuali – a surprins oraşul în ipostaze dintre cele mai diferite, variaţiile venind nu atât din nonconformismul unghiurilor de abordare sau lumina surprinsă într-un moment sau altul al zilei, cât din atmosfera evenimentelor. „Când eu nu voi mai fi, pentru cei care vor trece pe străzile Iaşului poate voi fi Ozolin Duşa, cel care a venit de la Botoşani şi a lăsat ceva pentru Iaşi. Iaşul se va schimba, se schimbă de la un moment la altul”, spune autorul, aflat la cel de-al treilea album consacrat „cetăţii care l-a adpoptat”, după „Iaşi – Metropola Moldovei” şi „Judeţul Iaşi”.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here