Iaurtul a fost folosit de secole ca leac popular

0
334

 iaurtIaurt – Calități și importanță

Ştiaţi că în organismul uman sunt mai multe bacterii decât celule? Numai în sistemul  digestiv trăiesc peste 500 de specii de bacterii. Nu vă speriaţi. Marea majoritate a microorganismelor care trăiesc la nivel intestinal – mai mult de un kilogram – nu sunt dăunătoare. Ele ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, la digerarea zaharurilor din lapte (lactoza), la absorbţia nutrimentelor. În general, la păstrarea sănătăţii tractului digestiv. Dar unele bacterii intestinale, alături de cele din vagin şi din căile urinare, pot provoca o serie de afecţiuni. lată de ce este bine să aveţi la frigider o rezervă de iaurt viu.

Iaurtul este laptele însămânţat cu culturi de bacterii. Bacteriile consumă zahărul din lapte pentru energie şi elimină acid lactic (acelaşi acid care se elimină în muşchi în timpul efortului fizic), care dă caracterul acru al laptelui. Iaurtul care conţine „culturi active” – adică bacterii vii – este unul dintre cele mai sănătoase iaurturi, deoarece microorganisme precum Lactobacillus acido-philus, Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus bulgaricus – cunoscute în general sub denumirea de probiotice – protejează organismul împotriva bacteriilor dăunătoare, hrănindu-se cu substanţele de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta. Anumite bacterii din iaurt produc acizi care distrug bacteriile dăunătoare, inclusiv germenii care produc boli printre care şi botulismul.

Consumați  iaurt pentru sănătatea tractului digestiv

Într-un organism sănătos, 85% din bacteriile din intestinul gros sunt microorganisme din familia Lactobacillus. Procentul rămas este alcătuit în mare parte din alte tipuri la fel de benefice. Dar, dacă luaţi antibiotice, medicamentele vor distruge, pe lângă bacteriile vinovate de infecţie, şi pe cele „benefice”. Acest lucru poate duce la apariţia diareii, crampelor abdominale, flatulenţei şi balonării, a infecţiilor cu fungi, precum şi la o absorbţie mai dificilă a nutrimentelor.

Iaurtul poate să preîntâmpine toate aceste neplăceri. Cercetătorii americani au descoperit că pacienţii care au consumat zilnic 250 grame de iaurt au suferit cu 50% mai puţin de diaree legată de administrarea de antibiotice.

Alte studii au arătat că bacteriile benefice din iaurtul viu (sau suplimentele cu probiotice) reduc riscul de diaree la sugari. Ele înlătură simptomele bolii inflamatorii a colonului şi ale sindromului de colon iritabil. Ameliorează anumite tipuri de toxiinfecţii alimentare. Există chiar dovezi că microorganismele din iaurt, în combinaţie cu o dietă bogată în fibre, pot preveni apariţia diverticulozei, o boală dureroasă şi potenţial gravă, caracterizată prin formarea pe pereţii intestinului gros de mici diverticuli.

Nu putem trăi fără el

Iaurtul a fost folosit de secole ca leac popular, dar numai în ultimele decenii oamenii de ştiinţă au descoperit cu adevărat cât este de benefic pentru sănătate. Iată câteva dintre avantajele consumului de iaurt:

– protejează vezica urinară. Consumul de iaurt poate face diferenţa dacă sunteţi una dintre femeile care suferă de infecţii urinare recurente. Cercetătorii finlandezi au afirmat că femeile care consumă cel puţin trei porţii de iaurt şi brânză pe săptămână au cu 80% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de infecţii urinare în comparaţie cu cele care consumă aceste produse lactate mai puţin de o dată pe săptămână;

– întăreşte sistemul imunitar. Cercetări făcute de medici din California au arătat că două căni de iaurt viu consumate zilnic pot creşte de patru ori nivelurile de interferon gamma. Este proteina produsă de celulele albe din sânge (leucocite), care ajută sistemul imunitar în lupta împotriva germenilor;

– luptă împotriva cancerului. Acidophilus din iaurt nu vindecă neoplasmul, dar s-a demonstrat că ajută la prevenirea recidivării tumorilor la pacienţii trataţi de cancer de vezică urinară. Se pare că bacteriile benefice împiedică bacteriile distrugătoare să mai producă substanţe cancerigene în organism;

– ajută la întărirea oaselor. Există multe persoane care au intoleranţă la lactoză (adică un deficit al enzimei necesare digerării lactozei) şi de aceea nu pot consuma lapte. Deci, nu pot beneficia de calciu pentru întreţinerea oaselor. Iaurtul poate fi o alternativă uşor de asimilat deoarece microorganismele pe care le conţine digeră lactoza înainte ca ea să ajungă în organismul dumneavoastră. Deci, persoanele cu intoleranţă la lactoză pot consuma iaurt.

Ce să căutăm

Nu vă închipuiţi că toate produsele cu iaurt care se vând în magazine conţin bacterii benefice pentru sănătate. Căutaţi produsele care au înscrise pe etichete cuvintele „viu”, „activ” sau „bio”. Şi pentru a vă asigura că beneficiaţi cât mai mult posibil de microorganismele bune, cumpăraţi şi consumaţi iaurturile înainte de data expirării înscrisă pe ambalaj.

Chiar dacă nu vă place prea mult iaurtul, puteţi să beneficiaţi de calităţile lui luând suplimente probiotice. Doza indicată nu a fost stabilită precis, dar cercetătorii consideră că ar fi nevoie de aproximativ 10 miliarde de microorganisme zilnic. Vi se pare enorm, dar de fapt este vorba de o capsulă sau două. Păstraţi suplimentele în frigider deoarece probioticele sunt organisme vii. Nu le depozitaţi la congelator; temperatura de congelare (la fel şi cea prea ridicată) poate distruge culturile de microorganisme.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Vă invităm să citiți și alte articole de la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here