Icoana Maicii Domnului, nefăcută de mână omenească „PRODROMIȚA”

0
355

ProdromitaIcoana Făcătoare de Minuni, Prodromița, este zestrea cea mai de preț a Schitului Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfânt Muntele Athos, pentru că icoane nefăcute de mână  omenească sunt puține în toată lumea ortodoxă. 

În anul 1863 ctitorul Schitului, Ieroschimonahul Nifon, dorind să aibă în ctitoria lor o icoană frumoasă, cum au toate mănăstirile din Sfântul Munte Athos a găsit un pictor priceput și evlavios din orașul Iași, pe nume Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să picteze o Icoană a Maicii Domnului, cu înțelegerea ca icoana să fie pictată, potrivit rânduielilor bisericești a Bisericii Ortodoxe, „cu rugăciune și post”, adică în timpul lucrului să se citească zilnic Acatistul Maicii Domnului, iar masa să o servească după încetarea lucrului, din aceea zi.

Cu această rânduială, pictorul s-a apucat de lucru, cu bune rezultate, dar când a ajuns să picteze Sfintele fețe ale Domnului Isus Hristos și ale Maicii Domnului nu izbutea deloc să le picteze cum se cuvine. Mâhnit, pictorul a intrerupt lucrul, a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa, unde s-a rugat  cu credință fierbinte Maicii Domnului ca să-l ajute să săvârșească de pictat Sfânta Icoană. A doua zi vrând să înceapă din nou lucrul, pictorul a intrat în atelier, a aprins candelele la Maica Domnului, făcând metanii în fața Icoanei, a dat la o parte pânza și: o, minunile Tale Doamne! Icoana, era terminată și frumos pictată, așa cum se vede și astăzi.

În urma acestei minuni, Sfânta Icoană a fost adusă cu deosebită cinste la Sfântul Munte Athos, iar în timpul călătoriei Icoana a făcut mai multe minuni. Ajunsă la Schitul Românesc Prodromul, Icoana a continuat să săvârșească minuni, până în ziua de astăzi.

Despre această Icoană un închinător scria: „La Prodromul m-am închinat la Icoana nefăcută de mână, care m-a cucerit așa de mult, că nu mă puteam desprinde din fața ei”. Iar un credincios din Atena, căruia i-a fost trimisă o fotografie a acestei Icoane, a scris: „ De când a intrat Prodromița în casa noastră s-a schimbat complet viața din familia noastră”.

„Icoană nefăcută de mână omenească Prodromița Sfântul Munte Athos”, Editura: Panaghila, Colecția „ Rugul Aprins”

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here