Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului: “Gorgoepicusa” (“Grabnic Ascultătoarea”)

0
138
Icoane făcătoare de minuni Icoana Maicii Domnului numită “Gorgoepicusa”, adică “Grabnic Ascultătoarea”, este o icoană făcătoare de minuni păstrată în Mănăstirea Dochiariu, în Sfântul Munte Athos, Grecia.

Aceasta icoană este una dintre cele mai iubite şi renumite icoane ale Maicii Domnului, din întreg Sfântul Munte. Icoană este zugrăvită în fresca, pe exteriorul peretelui estic al trapezei; trapeza se afla în partea stângă a intrării în curtea mănăstirii Dochiariu.

În legătură cu această icoană a Maicii Domnul, din vechime, ni s-a păstrat mărturisita următoarea minune.

În anul 1664, călugărul Nil, avea ascultarea la trapeza mănăstirii. El obişnuia să vină de la bucătărie ţinând în mână o făclie aprinsă. Făclia, precum era în vreme, fiind unsă cu smoală, scotea un fum negru şi înnecăcios.

Zilnic, în drum spre sala de mese, călugărul Nil trecea pe lângă o icoană a Maicii Domnului, zugrăvită în fresca, pe unul dintre pereţii exteriori ai trapezei. Într-o zi, călugărul a auzit o voce. Zicea: “Călugăre, nu mai trece pe aici, cu lumânarea aprinsă, care atâta fum îmi lasa pe icoană”. Nepricepând cuvântul, ori crezând că este vreo glumă facauta de vreun frate, călugărul şi-a văzut mai departe de treaba lui.

La scurt timp însă, el auzi iarăşi vocea aceea, zicând: “Monahule nesimţitor, cât ai să mai necinsteşti icoana mea?” Pe loc, călugărul a rămas orb. Abia atunci a înţeles călugărul acela că Maica Domnului îi vorbise, ca una ce rabda zilnic fumul cel negru şi înnecăcios ce ieşea din făclia lui. După această întâmplare, părinţii au aşezat sub icoana un vas pentru ars tămâia, astfel încât trapezarul să cinstească tot timpul pe Maica Domnului.

Călugărul orb, Nil, îşi petrecea tot timpul său într-o strană, în faţa icoanei, rugându-se acesteia spre a-l ierta şi vindeca.

Maica Domnului s-a arătat drept mijlocitoare a rugăciunilor călugărilor, care au dus la vindecarea orbului. Maica Domnului a spus călugărilor că ea este cea care le înalţă rugăciunile la Dumnezeu. De aceea şi numele ei este “Gorgoepikousa”, adică “Grabnic Ajutătoare”.

După multă pocăinţă, înaintea icoanei Maicii Domnului, călugărul Nil a auzit din nou vocea cea minunate, zicând: “Monahule, rugăciunile tale au fost primite. Eşti iertat şi vei vedea din nou. Spune-le părinţilor şi fraţilor care se nevoiesc aici că Eu sunt Maica lui Dumnezeu Cuvântul, a doua după Dumnezeu; sunt ocrotitoarea Sfintei Mănăstirii acesteia, a Arhanghelilor şi a Sfântului Ierarh Nicolae. Să vină către mine în orice nevoie şi-i voi asculta pe ei, şi pe orice creştin ortodox ce va veni către mine cu evlavie, căci eu sunt Grabnic Ascultătoare – Gorgoepikousa.”

După această întâmplare, părinţii mănăstirii Dochiariu au blocat culoarul acela, aşa încât nimeni să nu mai treacă pe acolo, ci fiecare să poată sta să se roage în faţa sfintei icoane. Mai târziu, părinţii au construit un paraclis în cinstea icoanei Maicii Domnului “Grabnic Ascultătoarea”; ei au aşezat o copie a frescei, ferecata în aur şi argint.

În faţa acestei icoane se cântă zilnic Paraclisul Maicii Domnului.

Maica Domnului “Grabnic Ascultătoarea” este un izvor neîncetat de mângâieri şi tămăduiri. Ea este cinstită în întreaga lume, mai ales ca ocrotitoare a familiilor creştine şi, în mod special, că ajutătoare pentru femeile care nu pot naşte prunci.

Sursa: vremurivechisinoi.blogspot.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here