Idei de bune practici pentru a face bani

0
184

mure-romanestiO afacere profitabilă în România ar fi cultivarea murelor, mai ales pentru agricultorii care obțin recolte bune și au învățat să își vândă producția la un preț competitiv.

Teodor Toader din comună argeșeană Leordeni susține că are cea mai mare productivitate în cultivarea murelor din România, iar veniturile obținute sunt pe măsură: 50.000 de euro pe an pentru un hectar de plantație, în condițiile unor cheltuieli ce nu depășesc 5.000 de euro.

Singura problemă: investiția inițială de 10.000 de euro la hectar și apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție.

”Până în 2006 nu am avut treabă cu murul. Am văzut însă la cineva în portbagaj niște mure uriașe  și m-a lovit boala, am luat microbul. Eu sunt om în vârstă, dar vă zic, nu vreau să mor până nu am 10 hectare de plantație. Acum am șase hectare, trei la maturitate și trei de abia pornite. Acesta este pasiunea mea la bătrânețe. Când văd cum se chinuie oamenii prin sat cu câteva roșii sau castraveți sau muncesc la greu pentru câțiva leuți pe care îi iau pe grâu sau porumb îmi dau seama că am luat o decizie bună. Din păcate nu sunt foarte mulți care vor să îmi calce pe urmă. Deh, mentalitatea. Dacă ei așa au fost crescuți, ce să le fac? Am un singur discipol care are acum 3.000 de metri pătrați de plantație de mur”, povestește cu umor Teodor Toader.

Fructele uriașe sunt de soi american

Secretul producțiilor mari și al fructelor uriașe – de încap doar trei mure într-o palmă – este soiul folosit. Domnul Teodor Toader este, după cum mărturisește, singurul în România care are adevăratul soi Thornfree, ținut secret de americani. A obținut cu greutate câțiva butași de la singura persoană care a adus vreodată soiul Thornfree în România. Soiul acesta este, de fapt, mur românesc fără spini. S-a ținut de treabă și a realizat producție valoroasă. În 2013, a avut o recoltă de 20 de tone la hectar, toată culeasă manual,  și vândută cu 14 lei pe kilogram.

Recomandări privind consumul de mure:

Fructele sunt folosite: în cazul constipaţiei, durerilor în gât şi a răguşelii; împotriva ciclului menstrual prelungit şi a infecţiilor urinare.

Frunzele se utilizează după cum urmează: în cazul diareei, leucoreei. sau infuzie din frunze împotriva hemoroizilor şi fisurilor anale. Se face o baie de şezut cu acest extract vreme de 10 minute, după care se strecoară printr-un tifon, frunzele rămase folosindu-se pentru o cataplasmă ce se ţine o oră pe anus.
Se fac spălaturi cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamaţia, în ceai se adăugă şi jumătate de linguriţă de flori de muşeţel.
Se foloseşte sub formă de clisme, băi, comprese, sau gargara. Germoderivatul din frunze este folosit împotriva reumatismului. Este un bun remineralizant, antireumatic, hipotensiv şi acţionează asupra metabolismului glucidic, fiind un hipoglicemiant. Se recomandă şi pentru osteoporoză, inclusiv cea indusă de medicamente şi secundară altor boli. De asemenea, a dat rezultate în caz de emfizem pulmonar, hipertensiune arterială, arterioscleroza, diabet zaharat tip II, fibrom uterin, sterilitate masculină, candidoza bucală. Se iau 50-70 picături, în administrare unică sau 30-50 picături, de 2-3 ori pe zi, diluate în puţină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Se poate combina şi cu alte plante. Astfel, se mai foloseşte cu păducel, în hipertensiune arterială; cu arţar, în arterioscleroză; cu dud, arţar, nuc, ienupăr, în diabet zaharat tip II; cu arin alb, merişor, în fibrom uterin. Fructele sunt bogate în acizi organici şi vitamine. Ele sunt considerate un bun întăritor al organismului, uşor laxativ, în special la copii. Dacă sunteţi răguşiţi, mâncaţi mure sau beţi sirop preparat din ele.

Sursa : agrointel.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here